Voleybolcularda kor-çabuk kuvvet ve kor- pliyometrik çalışmalarının denge, çeviklik ve kuvvet özellikleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi - Devrim, Uğur (My University, 2020)
ÖZETAmaç: Bu çalışmada voleybolcularda iki farklı kuvvet antrenman modelinin denge, çeviklik ve kuvvet özellikleri üzerindeki etkilerinin farklılıkların araştırılması amaç olarak belirlenmiştir.Gereç ve Yöntem:Çalışmaya özel bir kulüpte voleybol oynayan (yaş:12,08±0,82yıl) 45 kız sporcu katılmıştır. Çalışmaya katılan sporcular kor-pliyometrik (KRP) (n=15), kor-çabuk kuvvet (KRC) (n=15) ve kontrol (KNL) (n=15) grubu olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Çalışma kapsamında KRP grubu kor antrenmanı ile birlikte pliyometrik antrenman, KRC grubu kor antrenmanın yanında çabuk kuvvet antrenmanı yapmıştır. KNL grubu kendi voleybol antrenmanlarına devam etmiştir ek olarak herhangi bir antrenman yapmamıştır. Antrenmanlar 8 hafta boyunca haftada 2 gün olarak yapılmıştır. Her üç gruba da çalışma öncesi ve sonrasında boy, ağırlık, t-testi, durarak uzun atlama testi, flamingo denge testi ve taç atışı testi uygulanmıştır. Ön ve son testte elde edilen veriler, istatistik paket erlendirilmiş ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlenmiştir. Gruplar arası farklılığın analizi için One-Way ANOVA testi, grup içi farklılığın istatistiksel analizi için Paired-Samples T testi kullanılmıştır.Bulgular ve SonuçlarGrupların ilk ev son testleri karşılaştırıldığında üç grupta da durarak uzun atlama testinde anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Taç atışı ve flamingo denge testinde KRP ve KRC gruplarında anlamlı farklılık bulunmuş (p<0,01), KNL grubunda anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,05). T-testinde KRP ve KRC gruplarında anlamlı farklılık bulunmuş (p<0,05), KNL grubunda anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Gruplar arası farklılıklar incelendiğinde boy, durarak uzun atlama, taç atışı ve flamingo testlerinin sonucunda ortalamalar arası farklılık bulunmamış (p>0,05), t-testinde KRC grubu KNL grubundan anlamlı olarak daha fazla gelişim göstermiştir. Sonuç olarak Ergenlik döneminde sporculara uygulanan kor antrenmanı ile birlikte pliyometrik ve çabuk kuvvet antrenmanlarının çeviklik, denge, kuvvet özellikleri gelişiminde büyük derecede etkili olduğu sonucuna varılmıştır.

ObjectiveThe aim of this study is to investigate the impacts of two different strength studies on balance, agility, and strength features on female volleyball players.Material and MethodVolleyball players who aged between 12,08 ± 0,82 and play for a private club are participated in this study. Participant volleyball players are separated into three different groups such as core plyometrics (KRP) (n=15), core-quick strength (KRC) (n=15) and control group (KNL) (n=15). The KRP group is trained with core practice as well as plyometric practice, therefore the KRC group is trained with core practice and also quick strength practice. Moreover, the KNL group is trained with only their usual volleyball practice. Trainings had been done twice in a week for eight weeks. Before and after the study, not only height and weight are measured but also t-test, standing jumps test, flamingo balance test and throw-in test are applied to each group. The results from both before and after the tests are determined as p<0,05 and evaluated by statistically packed program and also meaning level. One-Way ANOVA test is used in order to determine the inequality between the groups. Furthermore, for analysing the difference in each group by using Paired-Samples t-test.Results and ConclusionWhen before and after the test results are compared, standing jump test has been found significant difference in each group (p<0,05). As a result of throw-in, flamingo balance test for KRP and KRC groups significant difference is found (p<0,01). On the other hand, significant difference could not be found for KNL group (p>0,05). In addition to other results, for KRP and KRC groups significant difference is found as a result of T-test (p<0,05) yet significant difference could not be found for KNL group (p<0,05). When the difference between average of heights, standing jumps test, throw-in and flamingo test results are examined thus, any difference of averages is not found (p<0,05). As a result, it has been concluded that ployometric and rapid strength training is highly effective in the development of agility, balance and strength characteristics.
Keywords: Agilty; Balance; Çeviklik; Denge Core; Kor; Kuvvet; Öğrenim ve öğretim; Pliometric; Pliyometrik; Spor; Sports; Strength; Study and teaching; Voleybol; Voleybolcular; Volleyball; Volleyball players