Konut finansmanı sözleşmeleri - Çabri, Sezer (My University, 2010)
KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞMELERİ (ÖZET) Uzun vadeli kurumsal bir konut finansmanının yerleşmesi amacıyla 5582 sayılı Yasayla çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmış ve TKHK’ya eklenen 10/ B’de konut edinmek amacıyla yapılan kredi ve finansal kiralama sözleşmeleri tüketici işlemi olarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemeyle tüketicilerin barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla yapmış oldukları finansman sözleşmelerinin TKHK kapsamında olması sağlanmış ve tüketiciler, nispî emredici nitelikteki hükümlerle, kendilerine göre her zaman güçlü konumda olan konut finansmanı kuruluşlarına karşı özel olarak korunmuştur. Konut finansmanı sözleşmeleri başlıklı TKHK m. 10/ B’de iki tür sözleşmeye yer verilmiştir. Bunlar konut kredisi sözleşmesi ile konut edinmeye yönelik finansal kiralama sözleşmesidir. Konut kredisi olarak da üç tür sözleşme düzenlenmiştir. Bunlar tüketicinin konut edinmek için yapmış olduğu kredi sözleşmesi, daha önce alınan konut finansmanı kapsamındaki kredinin kapatılması için yapılan kredi sözleşmesi ve tüketicinin konutunu teminat göstererek yapmış olduğu kredi sözleşmesidir. TKHK m. 10/ B hükmü ile konut edinmeye yönelik finansal kiralama sözleşmesi de tüketici işlemi niteliğini kazanmıştır. Konut finansmanı sözleşmesinin tarafları tüketici ile kanunda konut finansmanı kuruluşu olarak sayılan bankalar, finansal kiralama şirketleri ve finansman şirketleridir. Taraflarını tüketici ve konut finansmanı kuruluşlarının oluşturmadığı finansman sözleşmeleri TKHK m. 10/ B kapsamında değildir. Çalışmamızda tüketici ile konut finansmanı kuruluşu arasında konut edinmek amacıyla yapılan konut kredisi ve konut edinmeye yönelik finansal kiralama sözleşmeleri incelenmiştir. MORTGAGE LOAN AGREEMENTS (

) For the purpose of settlement of long term corporate home financing, with the law of 5582 some changes have made in various laws. In 10/ B added TKHK; consumer and financial leasing contracts that are made for having a home have been arranged as consumer process. With this arrangement, financing agreement that consumers have made for the needs of accommodation is provided to be within TKHK and with relative statutory provisions, consumers are protected against home financing companies that are always in a strong position according to them. Two types of contracts are given in TKHK law 10/ B that titled mortgage contracts. These are housing loan agreement and financial hiring agreement for having a house. Three types of mortgage agreement were made. These are loan agreements that are made for comsumer’s to get a home; loan agreement that is made for closure of mortgage that was taken before; loan agreement that is made by consumers collateralize their home. With TKHK law 10/ B, loan agreement for financial hiring agreement specialized consumer quality. Loan agreement parties are consumer, banks that are considered as a mortgage companies in law, financial hiring companies and financing companies.
Keywords: Ekonomi; Konut; Özel Hukuk