Yabancı öğrencilerin işe alınabilirlik algıları ve kariyer beklentileri: Türkiye’deki sosyal bilimler öğrencileri üzerine bir araştırma - Kone, Aboubakar Junior (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı, İstanbul Üniversitelerinde eğitim gören yabancı öğrencilerin kendi algıladıkları istihdam edilebilirlik ve kariyer beklentilerini anlamaktır. Araştırmacı çalışmasını geliştirilen öncesi uluslararası çalışmalara dayandırmış ve birçok öğrenciye yönelik anket ve mülakat yapmıştır. Öncelikle, bireysel perspektiften bakıldığında, yabancı öğrencilerin istihdam edilebilirlik becerilerinin kendi algıladıkları istihdam edilebilirlikleri üzerindeki etkisi analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Bulgular yabancı öğrencilerin istihdam edilebilirlik becerilerinin, kendi algıladıkları istihdam edilebilirliklerini büyük ölçüde etkilediğini göstermektedir. Bunun yanı sıra, araştırma çıktıları öğrencilerin Türkiye’de istihdam edilebilirlikle ilgili farklı algıları olduğunu; bunlardan bazılarının olumlu algılar, bazılarının olumsuz algılar olduğunu göstermektedir. İkinci olarak, yabancı öğrenciler, kalite, sorunlu işyeri ve sürdürülebilirlik bakımından daha iyi bir kariyer isteklerini büyük ölçüde dile getirmektedirler. Üçüncü olarak, mülakat, Türkiye’deki çalışmalar sırasında ve sonrasında yabancı öğrencilerin koşullarına ilişkin daha fazla fikir edinmek için çalışmayı niteliksel olarak geliştirmiştir. Son olarak, çalışma; Kanada ve Avustralya gibi uluslararası eğitim amaçlı gidilen ülkelerin dikkate değer sonuçlarını ve en iyi uygulamalarını da ortaya koymuştur.

The aim of this study is to understand foreign students’ self-perceived employability and career expectations in Universities of İstanbul. The researcher based on previous international studies instrumentation developed and conducted a questionnaire and interview to several students. At first, through an individual perspective, foreign students’ employability skills impact on their self-perceived employability were analysed and commented. The findings indicate foreign students’ employability skills influence partially their self-employability. Besides, research outputs indicate students have divergent perceptions of employability in Turkey; some positive perceptions and others negative perceptions. Secondly, foreign students express largely their aspiration to better career in term of quality, challenging workplace and sustainability. Thirdly, the interview enhanced qualitatively the study to gain more insight into conditions of foreign students during and after their studies in Turkey. Finally, the study suggested some plausible solutions and best practices of international study programs in countries such as Canada and Australia.
Keywords: career expectation; Employability skills; Employment; İstihdam; İşe alınabirlilik becerileri; kariyer beklentileri Foreign students; kendi algılanan işe alınabirlilik; Öğrenciler, Yabancı; self-perceived employability; Students, Foreign; Turkey; Türkiye; Yabancı öğrenciler