Nikel, kobalt v. b. geçiş metalleri katyonlarının aktif hidrojenli bileşiklerle verdiği komplekslerin incelenmesi - Tanrıkut, M. Levent (My University, 2000)
Nikel,kobalt v.b. geçiş metalleri katyonlarının komplekslerini oluşturmak için çalışmamızda seçilen ligand 3,5-Dimetil-4(2-sikloheksen-1-) il pirazoldur. Ligandın sentezlenmesi üç aşamada yapılmıştır. a) Sikloheksenin bromla halojenlendirme işlemi neticesinde, 1-2 Dibromo sikloheksan eldesi, b) 1-2 Dibromo sikloheksanın asetil aseton ile alkillendirme işlemi neticesinde, 3-(2-sikloheksen-1-)il pentan 2,4 dion eldesi, c) 3-(2-sikloheksen-1-)il pentan 2,4 dionun hidrazin sülfat ile reaksiyonu ile halka kapanması sağlanarak 3,5-Dimetil-4(2-sikloheksen-1-)il pirazol eldesidir. Ligandın yapısı elementel analiz ve enstrümental yöntemlerle aydınlatılmıştır. Ligandın disosiasyon sabiti ve maksimum molar ekstinksiyon katsayısının gerçekleştiği pH değeri tespit edilmiştir. Ligandın pirazol halkasındaki azota bağlı oynak protonunun geçiş metallerinden Cu(II) ve Co(II) iyonlarıyla verdiği kompleksleri elde edildi. Elementel ve spektrometrik ölçüm sonuçları ile diğer verileri de dikkate alınarak bu komplekslerin oluşumu ve yapıları açıklandı. Bunun yanında yapılan analiz sonuçları bize Ni(II) iyonu ile ligand arasında bir kompleksleşmenin olmadığını gösterdi.

In order to form nickel,cobalt etc. transition metal cation complexes the ligand chosen for our work is 3,5 Dimethyl-4(2-cyclohexen-1-)il pyrazole compound. The ligand was produced in the following three speps. a)The halogenation of cyclohexen with bromine produced, 1-2 Dibrominecyclohexan. b)The alkylation of 1-2 Dibrominecyclohexan with acetylaceton resulted in the production of 3-(2-cyclohexan-1-)il pentan 2,4 dion. c)The cyclic transformation was realized by the reaction of 3-(2-cyclohexan-1-)il pentan 2,4 dion with hydrazine sulphate and thus ligand was produced. The structure of the ligand was identyfied with the help of the elemental analysis and instrumental methods. The pH value that realized the ligand's maximum molar exctinction coefficient and beside that the disossociation constant of the ligand were found. The complexes of transition metals Cu(II) and Co(II) with the unstable proton which is bound to the nitrogenin the pyrazole ring of the ligand were produced. The results of the elemental and spectrometric analysis and the other verified data were used to explain the formation and the structures of these comlexes. Furthermore the analysis showed us that there is no complex formation between the ligand and Ni(II)ion.
Keywords: Analitik kimya; ANALİTİK KİMYA; Kimya, Analitik