Teknik Analiz’de regresyon - Yalçınpınar, Zafer (My University, 2004)
Günümüzün iletişim teknolojisindeki gelişmeler göz önüne alındığında, uluslararası sermaye piyasalarının ve bu piyasalardaki yatırımcıların birbirine kenetlenmiş, fiyat hareketlerindeki değişimlere en kısa zamanda tepki verebilecek konumda olduğu fark edilmektedir. Böylesine hareketli ve dinamik bir ortamda hisse senetlerine yönelik yatırım kararlarının zamanlaması büyük bir önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, istatistiksel tahmin yöntemlerinden biri olan Regresyon Analizi yardımıyla oluşturulan teknik göstergelerin, Teknik Analiz’deki tanımını, yapısını ve işlevini, karşılaştırmalı uygulamalar yardımıyla incelemektir. Çalışmanın son bölümünde yer alan karşılaştırmalı uygulamalarda “Macd”, “CCI”, “Relatif Güç Endeksi” ve “Momentum” gibi, teknik analistler tarafından sıkça kullanılan teknik göstergeler ile Regresyon odaklı göstergeler karşılaştırılmış, regresyon odaklı göstergelerin kısa vadeli yatırım sinyallerindeki gecikmeleri ve hataları azaltıcı yönde çalıştığı gözlenmiştir. Regresyon Analizi yaklaşımının Teknik Analiz’e uygulanması yardımıyla oluşturulan “Doğrusal Regresyon Göstergesi” ve “Tahmin Osilatörü”nün özellikle kısa vadeli yatırım kararlarının zamanlaması açısından en az diğer teknik göstergeler kadar başarılı olduğu görülmektedir. Regresyon odaklı teknik göstergelerin analistler tarafından yaygın olarak kullanılması, yatırım zamanlamasındaki belirsizliklerin azaltılması ya da optimum yatırım kararlarının verilmesi yönünde tutarlı bir adım olacaktır.

Considering the developments in communication technologies, we can see that the international stock markets and the investors in these markets are connected, and have a very short response time to changes in price movements. In such a dynamic environment, the timing of the stock oriented investment decisions is very important. This thesis tries to investigate description, structures and functions of the technical indicators which were developed using one of the prediction methods named Regression Analysis with the help of comparative applications. In comparative applications which takes place in the last part of the thesis, the technical indicators such as “Macd”, “CCI”, “Relative Strenght Index” and “Momentum” which are used rather frequently by technical analyst and Regression based indicators are compared, it has been noticed that Regression based indicators tend to reduce the delays and errors in short term investment signals. It can be observed that “Linear Regression Indicator” and “Forecast Oscillator” are sucsessfully fitted in timing of the short-term investment decisions at least as the other technical indicators. Wide spread use of Regression centered technical indicators by analysts, will be a consistent step on reducing the timing indeterminacies or optimizing investment decisions.
Keywords: Ekonomi; Finansman ekonomisi; Hisse Senetleri; Yatırım; Yatırım Analizi