Azerbaycan enerji politikasının istatistiksel analizi ve uygulaması - Malikov, Asif (My University, 2002)
Çalışmada Enerji kavramı ve kaynakları, Dünya enerji politikası, Azerbaycan Enerji politikası ve enerji kaynakları geniş şekilde gözden geçirilmiş ve Tahmin teorisinden üç metot kullanılarak Azerbaycan enerji kaynaklarının üretim ve tüketim bazında tahminleri yapılmıştır. Enerji kaynakları olarak petrol, doğal gaz ve elektrik enerjisinin yılara göre üretim, tüketimi gözden geçirilerek ileri yıllara ilişkin tahminin nasıl yapılacağı anlatılmış. Tahminlerin her zaman aynı yöntemlerle yapılması olumsuz sonuçların meydana gelmesine sebep olabileceğinden, değişik yöntemlerle yapılan tahminler daha doğru bir sonuç elde edilmesini sağlayabilir. Bu istatistiksel analizde üç tahmin yöntemi kullanılmıştır, Yarı Ortalamalar yöntemi, En Küçük Kareler yöntemi (Doğrusal Metot ve Parabolik Metot) ve E.J.Broster yöntemi. Bu yöntemler ile 2002 yılına ilişkin Azerbaycan'da petrol, doğal gaz ve elektrik üretim, tüketim tahminleri yapılmaya çalışılmıştır. Yapılan çalışmada tahmin grafikleri çizilmiş ve yorumlanmıştır. In this work we studied and analyzed Concepts and Sources of Energy, Policy of Energy in the World, Azerbaijan Energy Policies and sources and by using three methods of Estimation Theory reckon production and consumption of Azerbaijan Energy sources. We explained how to make an estimation of production and consumption of petrol, gas and electricity as an energy sources according to years. Since estimating by same methods can bring about negative results, using different methods give us more correct conclusion. In this statistical analysis we used three estimation methods, Middle Average Mothod, the method of Ordinary Least Squares and E.J. Broster Method. Using these methods we tried to estimate production and consumption of petrol, gas and electricity in Azerbaijan according to year 2002. In this study we also draw graphics and comment them.
Keywords: Arazi ekonomisi; Ekonomi; Enerji Politikası_Azerbaycan; Enerji üretimi