Fen bilgisi dersinde drama tekniğinin öğrenci başarısına etkisi - Sağırlı, Hatice Elif; Gürdal, Ayla (Eğitim Bilimleri Dergisi, 2002)
İlköğretim Fen Bilgisi Dersi, temel fen kavramlarını içeren yaşamla iç içe olan bir derstir. Fen Bilgisi Derslerinde, öğrencilerin kavramları ve kavramlar arasındaki ilişkileri doğru olarak öğrenmesi ve öğrendiklerini daha kolay hatırlaması için öğretmenlerin uygun yöntem ve teknikler kullanması gerekmektedir. Bu yöntem ve tekniklerden biri de drama tekniğidir. Drama aktivitelerinde öğrenciler, çeşitli roller alarak konuyu dramatize halinde sunarlar ve bu teknikle, yaparak yaşayarak öğrenirler. Bu araştırmanın amacı; ilköğretim Fen Bilgisi Dersinde drama tekniğinin kullanımının, akademik başarıya ve öğrencilerin öğrendiklerini hatırlamasına etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Bu amaçla, 6. sınıf Fen Bilgisi Dersindeki “Elektrik” konusunun öğretilmesinde drama tekniği kullanılmıştır. Araştırma, 1999-2000 eğitim-öğretim yılı İstanbul ili Ümraniye ilçesindeki bir ilköğretim okulunda yapılmıştır. Araştırmada bu okuldaki bir sınıfa düz anlatım, soru-cevap gibi tekniklerle klasik olarak, diğer bir sınıfa da bunlara ek olarak drama tekniğiyle ders anlatılmıştır. Öğrencilerin ders başarılarını ölçmek için araştırmacı tarafından geliştirilen ve uzman kontrolünden geçen % 80 oranında güvenilir olan “Elektrik Konusu Testi” hazırlanmıştır. Bu test; uygulamadan önce “ön test”, uygulamadan hemen sonra “son test” ve uygulama bittikten 8 hafta sonra “hatırlama testi” olarak kullanılmıştır. Bulunan sonuçlar, bilgisayar ortamında SPSS paket programında değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara dayanılarak Fen Bilgisi Dersinde drama tekniğiyle ders işleyen öğrencilerin, klasik yönteme göre öğrendiklerini daha kolay hatırladıkları bulunmuştur. Buna göre drama tekniğiyle öğrencilerin öğretilen bilgileri, ezberleyerek değil anlayarak ve yaşayarak öğrendikleri için, diğer gruba göre daha az unuttukları söylenebilir.
Keywords: Fen Eğitimi, Drama Tekniği, Oyun