Mitokondriyal DNA mutasyonlarının mesanenin yüzeyel transizyonel hücreli karsinomu ile ilişkisinin araştırılması - Ergeç, Deniz (My University, 2009)
. ÖZET Son yıllarda, mitokondriyal DNA mutasyonları farklı tümörlerde tanımlanmış olmasına rağmen, mesane kanserinde benzer çalışmalar azdır. Bu çalışmada, mtDNA mutasyonlarının mesane kanserindeki önemini anlamak için, mesane kanserli hastalarda mtDNA değişikliklerini araştırdık. Mitokondriyal DNA mutasyonlarının belirlenmesinin kanserin prognozunun öngörülmesinde ve bazı tedavilere cevapta yararlı olabileceği düşünülmektedir. Mitokondriyal DNA mutasyonlarının mesane tümörü oluşumu ile ilişkisini araştırmak için, 38 mesane tümörü ve 21 normal mesane dokusunda mtDNA mutasyonlarını inceledik. Mesane kanseri dokuları, radikal sistektomi veya transüretral rezeksiyon ile elde edildi. Örneklerden genomik DNA izolasyonu yapıldı. Mitokondriyal genler ATPaz6, Cytb, ND1 ve D-loop bölgesi PZR ile çoğaltıldı. mtDNA mutasyonlarının klinik parametreler ile ilişkisi araştırıldı. DNA dizi analizi sonucunda mtDNA genlerinde birçok nokta mutasyonu saptandı. Hasta grubunda 40 mutasyon tespit edildi. Bunların arasında G8697A, G14905A, C15452A ve A15607G mutasyonlarının mesane kanserinde yüksek sıklıkta olduğu saptandı (P < 0.05). Bu mutasyonların mtDNA haplogrup T'ye ait olduğu belirlendi. Ayrıca A3480G, T4216C, T14798C, G9055A mutasyonlarının hasta grubunda daha yüksek oranda olduğu görüldü. mtDNA mutasyonlarıyla yaş, tümör evre veya derecesi ve progresyon arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı (P > 0.05). Sonuç olarak, çalışmamızda mesane kanserinde A3480G, T4216C, G8697A, G14905A, T14798C, C15452A, A15607G, G9055A mtDNA mutasyonlarının yüksek oranda bulunması, mtDNA’nın karsinogenezde önemli bir rolü olabileceğini ve erken mesane kanseri tanısı için değerli bir belirteç olabileceğini düşündürmektedir. Özellikle mitokondriyal haplogrup T'nin mesane kanseri riskini belirlemede önemli olabileceği öngörülmektedir. Ancak bu konunun daha fazla aydınlatılması için çalışılan hasta sayısı arttırılmalı, diğer mitokondriyal DNA genleri de incelenmeli ve gen ekspresyonu çalışmalarıyla da bu sonuçlar desteklenmelidir. tokondriyal DNA, mesane kanseri, mutasyon, D310, haplogrup. 2.

INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN MITOCHONDRIAL DNA MUTATIONS AND TRANSITIONAL CELL CARCINOMA OF THE BLADDER Mitochondrial DNA mutations have been described recently in different tumors, whereas similar studies focusing on bladder cancer are scarce. To understand the significance of mtDNA mutations in bladder cancer, we investigated the mtDNA alterations in this disease. It has been suggested that the extent of mitochondrial DNA mutations might be useful in the prognosis of cancer and the response to certain therapies. We studied the mtDNA in 38 bladder tumors and 21 microdissected normal bladder tissues. Bladder cancer tissues were obtained by radical cystectomy or transurethral resection. Genomic DNA was extracted from the samples. Mitochondrial genes ATPase6, Cytb, ND1 and D-loop region were amplified by PCR. We examined the relationship between mtDNA mutations and clinical parameters. We detected 40 mutations in the patient group. Our findings indicate that G8697A, G14905A, C15452A and A15607G mutations are frequent in bladder cancers (P< 0.05). These mutations are belong to mtDNA haplogroup T. In addition, the incidence of A3480G, T4216C, T14798C, G9055A mutations were higher in patient group. There was no association of mtDNA mutations with the patients’ gender, tumor stage or tumor grade, recurrence and progression (P > 0.05). In conclusion, the high incidence of A3480G, T4216C, G8697A, G14905A, T14798C, C15452A, A15607G, G9055A mtDNA mutations in bladder cancer suggests that mtDNA and mitochondria could play an important role in the process of carcinogenesis process and also mtDNA could be a valuable marker for early bladder cancer diagnosis. Especially, mtDNA haplogroup T may be important to detect the cancer risk. More extensive biochemical and molecular studies and further studies in larger groups are necessary to determine the pathological significance of these mutations. Key words: Mitochondrial DNA, bladder cancer, mutation, D310, haplogroup
Keywords: DNA; Genetik; Mutasyon; Tıbbi Biyoloji