Dijital sinemada sesin kullanımı - Şakacı, Hasan (My University, 2010)
Bu tez çalışmasında sinema ve ses kavramları birlikte incelenmiş ve günümüzde sinema alanında neredeyse tek başına ilerleyen dijital sinema olgusu üzerinde durulmuştur. Ses tek başına ele alındığı gibi, sinema açısından ses konusuna da ağırlık verilmiştir. Sesin yapısı, oluşumu, yayılması, sinemaya gelişi, kabulü, aldığı olumlu ve olumsuz tepkiler, geçtiği aşamalar ele alınırken sinema ve sinema tarihi konuları da ayrı olarak işlenmiştir. Ortaya çıkışının ilk dönemlerinde sesten yoksun olan sinemanın artık sesten ayrı olarak düşünülemediği çağımızda ses ile görüntünün dijital ortamda kaydedilmesi, düzenlenmesi, alıcılara dijital olarak sunulması ve tüm bu işlemler için kullanılan ekipmanlar da üçüncü kısımda işlenen konular arasındadır. Ses, Dijital, Sinema, Kamera,

In this thesis study, cinema and sound concepts are examined together and the digital cinema which is almost the only one in cinema sector is emphasised. We approached sound in terms of cinema as we approached sound by only itself. The structure, creation, spread, coming into cinema, acceptance of the sound and the pozitive and negative reactions it gets, the phases it went through are examined. Cinema and cinema history subjects are discussed seperately. The cinema which is without sound in its creation time, is now in our age cannot be thougt without sound. Recording and editing of sound and video in digital platform, providing them to audience digitally as well and the equipments which are used making these processes are examined in the third chapter of this study. Key Words: Sound, Digital, Cinema, Motion Picture Camera
Keywords: Beyaz Perde; Dijital Sinema; Ses