Çevre korunmasının sağlanması konusunda uygulanan idari yaptırımların Avustralya ve Türkiye açısından karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi - Hatipoğlu, Mehmet (My University, 2013)
ÇEVRE KORUNMASININ SAĞLANMASI KONUSUNDA UYGULANAN İDARİ YAPTIRIMLARIN AVUSTRALYA VE TÜRKİYE AÇISINDAN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Çevre ve çevre kapsamına alınabilecek değerlerin kirletici faaliyetlerle zarar görmesi ve çevre sorunlarının her geçen gün çeşitlenmesi, dikkatleri çevre üzerinde yoğunlaştırmıştır. İnsanın çevre ve çevreyle ilişkilendirilebilecek toplumsal değerlere karşı ihlal niteliğindeki davranışları, ekonomik, siyasi, sosyal ve hukuksal çözüm araçlarını gerekli kılmıştır. Bu araçlardan birisi de idarenin kirletenlere karşı uygulamış olduğu idari yaptırım ve tedbirlerdir. İdare hukuku, kanunların ve diğer yasal düzenlemelerin uygulanmasında bir mekanizma görevi görmektedir. Bu yüzden de sağlık, eğitim, trafik ve çevre gibi birçok sosyal politika alanında önemi büyüktür. Fakat çevre koruma amacına yönelik idari yaptırım ve tedbirlerin varlığından daha önemli olan husus, bu tedbirlerin somut bir çevre korumaya dönüşüp dönüşmediği, yani caydırıcılığıdır. Dünya çevre indeksinde, çevre konusundaki performansı iyi olan ülkeler arasındaki Avustralya ile Türkiye arasında idari yaptırım ve tedbirlerin karşılaştırılması, caydırıcılık yönünden çeşitli bulgular ortaya çıkarmıştır. Bu bağlamda gerek çevre korumasını amaç edinen idari teşkilatlanma gerekse yürürlükte olan idari yaptırım ve tedbirlerin uygulama usulü zarar verici faaliyetlerin azaltılmasında etkili olmaktadır. İdari yaptırımlar ve denetimler kararlılıkla uygulandığında, halkın çevre bilinç düzeyi yükseltildiğinde, idari para cezaları hakkındaki bilgilendirme artırıldığında idare hukukunun etkisi daha da artmış ve çevre hukuku ile olan ilişkisinden somut çözümler ortaya çıkmıştır. Anahtar Sözcükler: İdari Yaptırım, İdari Tedbir, Çevre Koruma, Caydırıcılık, Avustralya.

A COMPARATIVE EVALUATION OF TURKEY’S AND AUSTRALIA’S ADMINISTRATIVE SANCTIONS IMPOSING IN PROVIDING ENVIRONMENTAL PROTECTION Destruction of environment and environmental values, varying of environmental problems day by day caused to keep people’s mind on environment. Human harmful activities against environment and other values required economic, social, culturel and legal solutions. One of these tools is administrative sanctions and precautions which are applied to polluters by administration. Administrative Law is a mechanism in order to apply law and other legal regulations. That’s why it has a great importance in the field of social politics such as health, education, traffic and environment. However, the main subject rather than the existence of administrative sanctions and precautions which serve environment protection purpose is deterrence of precautions. Comparisons administrative sanctions and precautions between Australia and Turkey with comparisons among countries which have better environmental performance in the World Environment Index have revealed many findings from the perspective of deterrence. In this context, both administrative organizations which are aspired to environment protection and current administrative sanctions and precautions have an important effect on reducing detrimental activities. When administrative sanctions and controlling are pertinaciously applied; when level of environmental consciousness of citizens are increased and when information on administrative fine is increased, the effect of administrative level is increased and real solutions are revealed because of its relations on environmental law. Key Words: Administrative Sanctions, Administrative Measure, Environmental Protection, Deterrence, Australia.
Keywords: Hukuk; Kamu Hukuku