Cemaatten yana tavır almayı emreden rivayrtlerin değerlendirilmesi - Köklü, Recep (My University, 2014)
CEMAATTEN YANA TAVIR ALMAYI EMREDEN RİVAYETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ İslâm Dini inananlarının her anlamda birlik ve beraberlik içinde olmalarına büyük bir önem vermiştir. Resûl-i Ekrem de konumuzu oluşturan cemaate sarılma ile ilgili hadislerinde ümmetine hem itikadî hem de siyasî anlamda İslâm cemaatinin izlediği yolu tavsiye etmekte ve ayrılıktan sakındırmaktadır. Fakat Hz. Peygamber’in vefatının ardından müslümanlar birçok sebepten dolayı itikadî-siyasî fırkalara bölünmüşlerdir. Bu çalışmamızda Kütüb-i Tis’a diye bilinen hadis kaynaklarındaki Hz. Peygamber’e ait cemaate sarılmayı emreden ve ayrılığı yasaklayan rivayetler incelenmiştir. Tezimiz İslâm Peygamberi’nin lisanından önemli dünyevî ve uhrevî uyarılara konu olan cemaate sarılma olgusunun anlaşılmasına bir katkı sunmaktadır.

EVALUATİON OF NARRATİONS İS ORDERİNG TO TAKE A STAND THE COMMUNİTY Islam has given a great importance in every sense to be in unity and solidarity of its believers. Hz. Muhammed recommends to his ummah the path of Islamic community in terms of both in political and creed and to avoid separation, depending on the subject in hadiths with the concept of embracing the Islamic community. However, after the death of The Prophet, Muslims are divided into sects and political creed for many reasons. In this study depending on the hadith sources known as Kutub-i Tis'a hadith prohibiting separation and embracing the community are investigated. Our thesis is contributing to the understanding of the phenomenon of the embracing the Prophet's community which subjects to worldly and otherworldly alert.
Keywords: Din; İslam