Lavandula stoechas bitkisinin özellikleri ve fibrinolitik sisteme etkisinin araştırılması - Yenici, Nurgül (My University, 1999)
Bu çalışmada Lavandula stoechas L. ssp. stoechas bitkisinin etil alkol ve su ile hazırlanan ekstrelerinin fibrinolitik sisteme etkilerini araştırdık. Önceden hazırlanan plazmaya 1/ 10 oranında Lavandula stoechas L. etil alkol ekstresi, Lavandula stoechas L. su ekstresi ve FTS ayrı ayrı eklendi. Bu ör-neklerin fibrinolitik sistem üzerine etkileri EEZ (Euglobulin Erime Zamanı) (60) ve fibrin plak (61) yöntemleri ile değerlendirildi. Sonuç olarak Lavandula stoechas L. ssp. stoechas bitki ekstrelerinin fib-rinolitik sistemi anlamlı olarak aktive ettiği gözlendi.

In this study, the extractions of Lavandula stoechas L. ssp. stoechas , with ethyl alcohol and distilled water are used for investigation of fibrinolytic activity. Each of the extraction of the Lavandula stoechas L. with ethyl alcohol and distilled water, were added in a ratio of 1/ 10 to a pool plasma, prepared previously. Saline solution is used as a control. The effects of these extractions on fibrinolytic activity evaluated by using the methods of Euglobulin Lysis Time (ELT) according to Coply (60) and fibrin plates prepared with human fibrinogen according to Austrup (61). As a result, it was observed that the extractions of Lavandula stoechas L. ssp. stoechas activates the fibrinolytic system meaningfully.
Keywords: Biyoloji; BİYOLOJİ