İmmediat dentin kapama ve geçici uygulama teknikleri sonrası farklı yüzey temizleme protokollerinin bağlanma dayanımına etkisinin in vitro değerlendirilmesi - Kocaağa, Simay (My University, 2025)
İmmediat dentin kapama ve geçici uygulama teknikleri sonrası farklı yüzey temizleme protokollerinin bağlanma dayanımına etkisinin in vitro değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı adeziv sistemler, geçici materyaller ve yüzey temizleme yöntemlerinin immediate dentin sealing (IDS) uygulamalarında makaslama bağlanma dayanımı (SBS) üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 80 adet çekilmiş üçüncü moların oklüzal dentin yüzeyleri hazırlanarak, etch-and-rinse veya universal adeziv ile IDS tabakası oluşturulmuştur. Örnekler, kullanılan geçici materyale göre eugenol içermeyen siman veya rezin bazlı materyal olarak iki gruba ayrılmıştır. Geçici materyaller, 24 saatlik su depolamasının ardından AquaCare sistemi veya Al₂O₃ ile kumlama kullanılarak uzaklaştırılmıştır. Seramik diskler rezin siman ile yapıştırılmış, SBS testleri gerçekleştirilmiş ve kırık tipleri stereomikroskopla analiz edilmiştir. Dentin yüzeyindeki değişiklikler SEM ile incelenmiş, istatistiksel analiz üç yönlü ANOVA ve Bonferroni post hoc testleri ile yapılmıştır (α=0,05). Bulgular: Adeziv, geçici materyal ve temizlik yöntemi arasında anlamlı etkileşim saptanmıştır (p

In vitro evaluation of the effect of different surface cleaning protocols on bond strenght after ımmediate dentin sealing and temporary application techniques Objective: Immediate dentin sealing (IDS) is widely used to improve bonding in indirect restorations, yet the effects of adhesive, temporary material, and cleansing protocol on shear bond strength (SBS) remain unclear. This study evaluated their influence on SBS in IDS-based restorations. Materials and Methods: Occlusal dentin surfaces of 80 extracted third molars were prepared and treated with either an etch-and-rinse or a universal adhesive to form an IDS layer. Specimens were assigned to two groups based on temporary material: eugenol-free cement or resin-based. After 24-hour water storage, temporary materials were removed using airborne particle abrasion or the AquaCare system. Ceramic discs were luted with resin cement, and SBS was measured. Failure modes were assessed under a stereomicroscope, and dentin surfaces were examined using SEM. Data were analyzed with three-way ANOVA and Bonferroni post hoc tests (α = 0.05). Results: Three-way ANOVA showed a significant interaction among adhesive, temporary material, and cleansing method (p
In vitro evaluation of the effect of different surface cleaning protocols on bond strenght after ımmediate dentin sealing and temporary application techniques
Keywords: air-abrasion; cleaning protocols; Dental implantation; Dental implants; Dental prosthesis; Dental restoration; dentin bağlayıcı ajanlar; dentin-bonding agent; Diş implantasyonu; Diş implantları; Diş protezleri; Diş restorasyonu; Immediate dentin sealing; İmmediat dentin kapama; kumlama; makaslama bağlanma dayanımı; shear bond strength; yüzey temizleme protokolleri