Kanıt temelli öğrenmeyi hayat bilgisi dersi “güvenli hayat” ünitesinde uygulamak : bir eylem araştırması - Başpınar, Nuray (My University, 2021)
Hayat Bilgisi dersi, adından da anlaşılacağı üzere hayata dair çocuklara deneyim kazandıracak bilgi ve becerilerle donatılmış bir derstir. Hayat Bilgisi ders konularının gerçekte var olan olaylarla birlikte ele alınması, diğer bir deyişle derslerin “kanıt temelli öğrenme” merkezinde işlenmesi öğrenciyi merkeze alan bir yaklaşımdır. Bu çerçevede “Güvenli Hayat” ünitesinin, kanıt temelli öğrenme ilkelerine göre hazırlanılarak, uygulanması planlanmıştır. Araştırmanın amacı; Hayat Bilgisi dersi öğrenme ortamlarında, görsel ve yazılı kanıtların kullanıldığı öğretim etkinliklerinin tasarlanması, uygulanması ve uygulamanın etkililiğinin değerlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda aşağıdaki sorulara yanıt aranmıştır: 1. Hayat Bilgisi dersi öğrenme ortamlarında görsel ve yazılı kanıtların kullanımına ilişkin öğrenme süreci ile etkinliklerin nitelikleri nasıldır? 2. Öğrencilerin, araştırmacı öğretmenin Hayat Bilgisi dersi öğrenme ortamlarında görsel ve yazılı kanıtların kullanımına ilişkin görüşleri nasıldır? Kanıt temelli öğrenme merkezinde hazırlanan araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırma desenine göre şekillenmiştir. Araştırmanın veri toplama araçları olarak Kanıt Temelli Öğrenme merkezinde sınıf içi iletişim kayıtları, Kanıt Temelli Öğrenme anlayışı temelinde gerçekleştirilen çalışma yaprakları, öğrenci ön ve son algı anketi, ders kitabı incelemesi, etkinlikler ve rubrikler, öğrenci ve araştırmacı günlükleri kullanılmıştır. Veri toplama araçlarından elde edilen veriler içerik analizi yoluyla değerlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul ilinin Sancaktepe ilçesine bağlı bir devlet ilkokulunun 3. sınıf öğrencilerinden, 25 öğrenci oluşturmaktadır. Konuların işlenişi Hayat Bilgisi Programında yer alan ünite kazanımlarına göre hazırlanmış olup, sunulan kanıtlar uzmanların görüşleri alınarak yeniden düzenlenmiştir. Hem sınıf öğretmeni hem de öğrenciler Kanıt Temelli Öğrenme merkezinde hazırlanmış böyle bir çalışma ile ilk kez karşılaşmıştır. Bu çalışma, ulaşılan kaynakların sınırlılığı içerisinde Kanıt Temelli Öğrenme yaklaşımının Hayat Bilgisi dersine uyarlandığı ilk lisansüstü çalışma olarak literatürde kendine yer bulacaktır. Kanıt Temelli Öğrenme merkezinde hazırlanan bu çalışma, Hayat Bilgisi derslerinde öğretmenlerin ekonomik kaygı gütmeden hazırlayabileceği örnek bir vi çalışmadır. Çalışmada Hayat Bilgisi dersi üzerinden diğer derslere de örnek bir çalışma olacağı düşünülmektedir.

dence Based Learning, Life Studies, Action Research
Applying evidence-based learning in life studies lesson “safe life” unit : an action research
Keywords: “Safe Life” unit is planned and implemented; 1. How are the qualities of activities with the learning process of the use of visual and written; 2. How are the students' views on the use of visual and written evidence in the researcher; according to evidence-based learning principles; action research design; and written evidence in learning environments; As data collection tools of; as the first graduate study in which the Evidence Based Learning approach is adapted to the; based on Evidence Based Learning understanding; Both classroom teachers and students will be faced with such a study prepared for; classroom communication records in Evidence Based Learning; content analysis and descriptive analysis; economic studies without economic anxiety; events and rubrics; evidence in Life Studies course?; experts; Eylem Araştırması As the name suggests; For this purpose; grade students of a public elementary school in Sancaktepe district of Istanbul; handled with actual events; Hayat Bilgisi; In this context; In this study; It is an approach that focuses the student on; implemented and evaluated the effectiveness of teaching activities using visual; in which the subjects of Life Studies course are; is an exemplary study that teachers can prepare in; is designed; it is thought that there will be a; Kanıt Temelli Öğrenme; Life Studies course; Life Studies course is equipped with the knowledge and skills that; Life Studies course within the limits of the resources reached; one of the qualitative research methods; Öğrenim ve öğretim; prepared in the Evidence Based Learning; processing of the subjects will be prepared according to the unit gains in the Life Studies; Program and the evidence to be presented will be prepared based on the opinions of the; Purpose of the research; Social sciences; Sosyal bilimler; student and research diaries; student pre and post perception survey; Study and teaching; study that can set an example for other courses through Life Studies course; teacher perception survey; teacher's Life Studies course learning environments?; textbook analysis; The; the center of evidence-based learning ”; The data obtained from the data collection tools will be evaluated through; the first time in the Evidence Based Learning; the following questions; the research; The research prepared in the evidence-based learning center will be shaped according to the; The study group consisted of 25 students from 3rd; This study; This study will find its place in the literature; were sought:; which will be; will be used; will provide children with experience about life; worksheets