Mükerrirlere ve bazı suç faillerine özgü denetimli serbestlik - Gayretli, Tuğba (My University, 2022)
Tarihsel süreç içerisinde ceza infaz sistemi insanileşerek gelişmiş ve önceleri uygulama bulan bedeni cezaların yerini zaman içerisinde ilk olarak hürriyeti bağlayıcı cezalar sonrasında ise denetimli serbestlik gibi suçlunun özgür bırakıldığı ve bu süreçte psikolojik açıdan desteklenerek denetim altında tutulduğu müesseseler almıştır. Bu çalışmada tehlikeli suçlu olarak tanımlayabileceğimiz mükerrirler, itiyadi suçlular, suçu meslek edinen kişiler, terör suçluları ve kanunda sayılan diğer tehlikeli suçlulara özel olarak uygulanan denetimli serbestlik olgusu incelenerek müessesenin gelişimine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın birinci bölümünde denetimli serbestlik ile ilgili genel bilgilere yer verilerek denetimli serbestliğin tarihsel gelişimi, hukuki mahiyeti ve genel ilkeleri mukayeseli hukuku da kapsayacak şekilde incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde mükerrirler, itiyadi suçlular, suçu meslek edinen kişiler, terör suçluları ve kanunda sayılan diğer tehlikeli suçlulara ilişkin açıklamalar yapılmış, tehlikeli suçluların yeniden sosyalleştirilmesi adına yapılması gerekenler üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak mükerrirler, itiyadi suçlular, suçu meslek edinen kişiler, terör suçluları ve kanunda sayılan diğer tehlikeli suçlulara uygulanacak denetimli serbestlik uygulaması mevzuat çerçevesinde incelenmiş, söz konusu inceleme disiplinler arası bir bakış açısıyla istatistiki bilgiler ve araştırma sonuçlarıyla desteklenmiş, bu doğrultuda müessesenin işlerliğine fayda sağlamak adına çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

In the historical process, the penal system has been developed and humanized. In this context, although corporal punishments used to be applied as a type of sanction, over time, freedom-binding punishments began to be applied. Afterwards probation emerged, in which the offender was released but also supported psychologically and sociologically during the process. In this study, it is aimed to contribute to the development of probation by examining the phenomenon of probation, which is applied specifically to recidivists, habitual offenders, career offenders, member of a criminal organisation and the other dangerous offenders. In this direction, general information about probation is given in the first part of the study. In addition, the historical development, legal nature and general principles of probation are examined in a way to include comparative law. On the other hand, in the second part of the study, explanations were made concerning recidivists, habitual offenders, career offenders, member of a criminal organisation and other dangerous offenders listed in the law and dwelled on the things required to be done in order to re-socialize the dangerous offenders. Consequently, the probation application to be applied to recidivists, habitual offenders career offenders, member of a criminal organisation and other dangerous offenders listed in the law has been examined within the frame of the legislation, the mentioned examination was supported by statistical information and research results from an interdisciplinary perspective and in this direction various recommendations have been made in order to be beneficial to the operability of the probation.
Keywords: Ceza Adalet Sistemi; Criminal Justice System; Criminal Recidivism; Denetimli Serbestlik; Kamu hukuku; Mükerrer Suçluluk; Özel Tehlikeli Suçlular Probation; Public law; Special Dangerous Offenders