Nöral tüp defektlerinin, ultrason ve maternal serumda alfa feto protein ile pretanal olarak tanınması ve bu bebeklerin uzun dönem sonuçları 5 yıllık deneyimimiz - Türkdoğan, Bedia Zeynep (My University, 2010)
Spina bifida terimi nöral tüpün kaudal bölümünün kapanmasında oluşan problemler nedeniyle gelişen, ciddi farklılıklar gösteren anomaliler için kullanılır. Tarama testi olarak, gebeliğin ikinci trimesterinde yapılan üçlü testin bir bileşeni olan anne kanında alfa feto protein bakılması, amniyosentez sıvısında AFP ve asetil cholin esteraz bakılması ve ultrasonografik değerlendirme kullanılabilir. Bu çalışmanın amacı ; Nöral Tüp Defektlerinin (NTD) prenatal olarak taranması ile bulunan sonuçlarla, hastaların doğum sonrasındaki prognozları arasındaki muhtemel ilişkiyi ortaya koymaktır. Çalışmanın sonuçlarına göre defektin seviyesi ile yürüme kapasitesi arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Ayrıca defektin büyüklüğü ile prognozun değişebildiği gösterilmiştir. AFP, ikinci trimester ultrason incelemesi, Meningomyelosel, spina bifida, prognoz.ĠNGĠLĠZCE

The term of spina bifida is used for closure problems of caudal part of the nöral tube. For screening we can use maternal serum AFP as a part of triple test in the second trimester of pregnancy, look for Acethyl cholin esterase in amniocentesis fluid and ultrasonography. The purpose of this research is to detect NTD prenatally and find a relation between these findings and prognosis of the child after birth. We have found a relation between the level of the defect and ambulation capacity, moreover the size of the defect can change the prognosis. Key Words: AFP, second trimester ultrasonography, Myelomeningocele, spina bifida, prognosis.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Tıp