Aşırı iletişim yükünün çalışanların iş tatmin düzeyi üzerindeki etkisinde algılanan iş stresinin aracı rolü - Durmuş, Ezgi Ecem (My University, 2025)
COVID-19 pandemi sonrası dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte, bireyler arasındaki iletişim kanalları çeşitlenmiş ve çalışanlar sürekli erişilebilir hale gelmiştir. Uzaktan ve hibrit çalışma modelleriyle artan bu iletişim yoğunluğu, çalışanlar üzerinde baskı oluşturarak iş-özel yaşam dengesini olumsuz etkilemektedir. Bu araştırma, Türkiye'deki yazılım sektöründe çalışan beyaz yakalıların maruz kaldığı aşırı iletişim yükünün iş tatmini üzerindeki etkisini ve bu etkide algılanan iş stresinin aracılık rolünü incelemektedir.

With the acceleration of digitalisation after the COVID-19 pandemic, communication channels between individuals have diversified and employees have become constantly accessible. This communication intensity, which increases with remote and hybrid working models, puts pressure on employees and negatively affects the work-life balance. This study examines the effect of communication overload on job satisfaction and the mediating role of perceived job stress in this effect.
Keywords: Aşırı İletişim Yükü; Communication in management; Çalışma ortamı; Interpersonal communication; İletişim, Yönetimde; İş stresi; İş Tatmini Communication Overload; Job Satisfaction; Job stress; Kişilerarası iletişim; Work environment