Mediating role of problematic phone use and impulsivity in the relationship between sleep quality and eating disorders - GÜNDOĞDU, ÜMMÜGÜLSÜM (My University, 2022)
Amaç: Ergenlerde psikopatolojinin gelişimi ve seyri üzerinde hem uyku hem de yeme alışkanlıklarının katkısı vardır. Düşünmeden hareket etmek olarak tanımlanan dürtüsellik ile uyku kalitesi ve yeme bozuklukları (YB) arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar vardır. Cep telefonu kullanımının hayatımızdaki önemi bilinen bir gerçektir. Ancak son yıllarda problemli cep telefonu kullanımına bağlı psikiyatrik bozukluklar da dikkat çekmektedir. Bu çalışma, uyku kalitesi ve YB arasındaki ilişkiye aracılık edebilecek iki faktör olarak dürtüsellik ve problemli cep telefonu kullanımı incelenmiştir. Yöntem: Örneklem, yaşları 12 ile 18 arasında değişen 108 ergenden oluşmaktadır. Katılımcılar, uyku kalitelerini, dürtüsel davranışlarını, YB belirtilerini, şiddetini ve problemli cep telefonu kullanımını değerlendiren öz bildirim anketlerini tamamladılar. Bulgular: Uyku bozukluğu olan ergenlerde tıkınırcasına yeme ve dürtüsellik anlamlı olarak daha yüksekti. Uyku bozukluğu olan ve olmayan ergenlerde problemli cep telefonu kullanımı skorları benzerdi. Problemli cep telefonu kullanımı, motor, plan yapmama ve toplam dürtüsellik puanları yeme problemi olan ve olmayan ergenlerde benzerdi. Doğrusal regresyon analizi, tıkınırcasına yemenin, uyku kalitesi ve dürtüsellik toplam puanları ile önemli ölçüde pozitif ilişkili olduğunu ortaya koydu. Sonuç: Uyku bozukluğu ve dürtüsellik doğrudan tıkınırcasına yeme bozukluğu ile ilişkiliydi. Uyku bozukluğu, dürtüsellik yoluyla yalnızca tıkınırcasına yeme davranışına aracılık etti. Problemli cep telefonu kullanımı, uyku bozuklukları ve yeme bozuklukları arasında herhangi bir ilişkiye aracılık etmedi.

Objective: Both sleeping and eating habits have a major influence on the development of psychopathology and its course in adolescents. Studies have examined the relationships between sleep quality, impulsivity that is defined as acting without thinking and eating disorders (ED). The importance of using mobile phones in our daily lives is a well-known fact. However, in recent years, psychiatric disorders related to problematic mobile phone use (PMPU) have also attracted attention. The present study examined impulsivity and PMPU as two factors that can mediate the relationship between ED and sleep quality. Method: The sample comprised 108 adolescents aged between 12 to 18 years. They completed self-report questionnaires that assessed their impulsivity, sleep quality, symptoms and severity of ED, and PMPU. Results: Binge-eating and impulsivity were significantly higher in adolescents with sleep disorders. The PMPU scores were similar in adolescents with and without sleep disorders. The PMPU scores, motor and non-planning scales of impulsivity, and total scores of impulsivity, were similar in both adolescents with and without eating problems. Linear regression analysis revealed that binge eating was significantly positively correlated with sleep quality and the total impulsivity scores. Conclusion: Thus, sleep disturbance and impulsivity were associated with binge-eating disorder directly. Sleep disturbance mediated only bingeeating behavior through impulsivity. The PMPU did not mediate any association between sleep disturbances and eating disorders
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; Uyku kalitesi; dürtüsellik; yeme bozuklukları; problemli cep telefonu kullanımı; ergenler; sleep quality; impulsivity; eating disorders; problematic mobile phone use; adolescents