Kur’an’a göre hayvan hakları - Bor, Adil (My University, 2007)
Kuran’a Göre Hayvan Hakları Özet Temel Đslam Bilimleri Master Tezi. Hazırlayan: Adil Bor. Danısman: Prof. Dr. Musin Demirci. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüi Đstanbul 2007. Kuranda hayvan haklarını incelediğim bu tezde vardığım sonuçlar kısaca söyledir: Can tasıyan birer varlık olarak hayvanlar da barınma, beslenme ve yasama hakkına sahiptir. Her hayvan türü insanlar gibi bir ümmet olarak kabul edilmistir. Bu yüzden onlar da yasama, nesillerini devam ettirme ve tabiat kaynaklarından faydalanma hakkına sahiptirler. Hayvan sahibi her müslümanın onlara yeterli yiyecek ve su temin etmesi, sağlıklarını koruması dini bir görevdir. Onların bakımını yapmak ve sağlıklarını korumak insani görevlerimizdendir. Hayvanlar da Allah’ın yarattıklarıdır, bu yüzden onlara kötü davranılmamalıdır, iyilikleri için her türlü tedbir alınmalıdır. Onları dağlamak, dövüstürmek, fiziksel tecavüzde bulunmak gibi her türlü iskence yasaklanmıstır. Onlara yaratılıslarına uygun ve adaletli bir sekilde davranmalıyız. Bir hayvanı uzun süre yiyeceksiz, susuz ve barınaksız bırakmak yasaklanmıstır. Hayvanları acımasızca ve zevk için ya da ticari amaçlı avlamak yasaktır. Ayrıca onlara asırı yük yüklemek, sebebsiz yere öldürmek ya da acı verici deneylere tabi tutmak da yasaklanmıstır. Bütün insanlar bu hakların ihlal edilmemesi konusunda çok dikkatli olmalıdır. Akrep, bit, sivrisinek gibi bazı zararlı haserat ve sürüngenlerin öldürülmesi tavsiye edilmisse de, bu durum onların potansiyel bir tehlike tasımalarından değil sadece insanlara zarar verme durumu hasıl olduğunda geçerlidir. Bunlara diğer bazı zehirli sürüngen ve kemirgenleri de eklemek mümkündür. Animals Rights in The Quran

Master’s Thesis in Basic Islamic Science: Prepared by Adil Bor, supervised by Prof. Dr. Musin Demirci and submitted to Marmara University Institute of Social Sciences, Đstanbul 2007. This study seeks to explore the position of the animals rights in the Quran. The main results of this work can be concluded as following: Having a soul like human being the animals deserve good food, shelter and love from us humans. The each species of animal is consiered a community like the human community. So they have right to life, birth-right, a share in all the natural resources. It is incumbent upon all Muslims who own animals, to provide adequate shelter, food, water, and, when needed, veterinary care for their animals. As beings bestowed with responsibility, it is our duty to be in charge of the care and protection of the animals. Animals, belong to Allah and it is the duty of humans not to harm them, but to take measures for their well-being. All forms of torturing animals like beating, physical abus, branding are prohibited in Islam. The animals must be treated in accordance with their creation and they must be treated fairly. It is prohibited to keep an animal for long periods without food, water, and shelter. Animals need protection from cruel hunting, blood sports like dog-fighting etc. Also, we should not curse animals and avoided excess load, killing animals or subjecting them to painful experiments, commercial hunting. All human being have to be very carefull to avoid any violation or crime of this rights. Even it is recommended to kill every harmful insects and crawling thing, like scorpions, lice, mosquitoes, or fleas, this can be when there is a strong reason or when they harmfulness become appearent and active for human. We can not kill all animals just because of their potential harmfulness. The foregoing means that rodents and dangerous reptiles that pose harm to humans can be killed.
Keywords: Evcil Hayvanlar_Din; İslam Dini; Kur’an-ı Kerim_Evcil Hayvanlar