MEDYA EKONOMİSİNDE GAZETELER: G7 ÜLKELERİ VE TÜRKİYE'DE BASIN İŞLETMELERİNİN FİNANSAL YAPISI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Demokratik ve özgür toplumların var olabilmesi için bilgi ve ilime küresel erişim ile düşünce özgürlüğü kritik önemdedir. Bu erişimi mümkün kılan medya endüstrisi, bu yönüyle dünyadaki diğer endüstrilerden ayrılmaktadır. Bu rolü nedeniyle medya endüstrisinin oyuncularının finansal açıdan sağlıklı olması daha farklı bir önem taşırken, özellikle geçtiğimiz on yıldan beri ivme kazanarak devam eden internet kökenli medya ve eğlence şirketlerinin gelişimi yazılı basını ve yazılı basın şirketlerinin finansal istikrarını tehlikeye düşürmektedir. Bu şirketlerin gelecekte varlığını ve kârlılığını sürdürüp sürdüremeyeceği konuları üzerine bir süreden beri tartışmalar devam ederken özellikle dünya ekonomisinde önemli paya sahip ülkelerdeki gelişmeler bu tartışmaları destekleyecek niteliktedir. G7 ülkelerinin tümünde basılı gazete tirajları ve gazete okunurluğu on yıldan beri hemen hemen her yıl düzenli olarak düşmektedir. Kökeni gazetecilik olan medya şirketlerinin mali tabloları bundan olumsuz olarak etkilenmektedir. 2008 küresel krizi bu etkiyi daha da derinleştirmiş ve birçok basın işletmesinin mali tabloları kriz sonrası daha fazla kan kaybetmiştir. Gelişmekte olan bir ülke olan ülkemiz de bu gelişmelerden payına düşeni almaktadır. Bu çalışmada amaç, yazılı basın şirketleri içinde hangileri ve ne tür aksiyonlar alanların yazılı basının kan kaybına rağmen gelirlerini ve kârlılığı arttırmayı başarabildiği konusuna bir ışık tutmak, gelecekte hangi tür gazete şirketlerinin gücünü koruyacağına dair bir öngörüde bulunmaktır.

Universal access to information, knowledge and freedom of opinion is of critical importance for democratic and free societies. As a facilitator of this access to information and knowledge, media industry is somehow different from other industries. As an indispensible part of modern and democratic societies, the financial health and stability of media companies is even more important than the companies in many other industries. However, with the uprise of internet based media and entertainment companies particularly in the past ten years, the future of print media and the sustainability of print media companies have been extremely challenged. As the discussions about the financial sustainability of print media companies are still going on, the developments in the print media sector of advanced countries support these discussions. Newspaper circulations and readership continues to diminish consistently each year for the last ten years in G7 countries. The financial statements of media companies with print media origin suffer from this situation and the negativity has deepened since 2008 global economic crisis. As a developping country and close follower of developped countries, Turkey is not at exactly at the same point but being negatively effected by similar trends. The purpose of this study is to pinpoint print media companies which have been able to overcome this negativity. By observing and analysing the actions they have taken, we hope to clarify which type of print media companies will sustain their power and profitability in the future.
MEDIA ECONOMY AND NEWSPAPERS: AN EVALUATION OF FINANCIAL STRUCTURE OF NEWSPAPER COPANIES IN TURKEY AND G7 COUNTRIES
Keywords: İletişim; Film, Radyo, Televizyon