Matematik öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin çarpma işlemi akıcılığı üzerinde kapat-kopyala-karşılaştır ve dinleyerek işlem yapma stratejilerinin etkisi - Demirel Şimşek, Melis (My University, 2025)
Matematik öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin çarpma işlemi akıcılığı üzerinde kapat-kopyala-karşılaştır ve dinleyerek işlem yapma stratejilerinin etkisi Bu araştırmanın amacı, özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin tek basamaklı sayılarla çarpma işlemi akıcılıklarında “Kapat-Kopyala-Karşılaştır” ve “Dinleyerek İşlem Yapma” öğretim stratejilerinin etkililiklerini ve verimliliklerini karşılaştırmaktır. Çalışmaya 6. sınıfa devam eden 3 öğrenci katılmıştır. İki öğretim stratejisinin aynı gün içinde ya da farklı günlerde çalışılmasına olanak sağlayan tek denekli araştırma desenlerinden uyarlamalı dönüşümlü uygulamalar deseni kullanılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkenleri, “kapat-kopyala-karşılaştır” ve “dinleyerek işlem yapma” stratejileridir. Bağımlı değişken ise, öğrencilerin çarpma işlemindeki akıcılık becerileridir. Katılımcılar için akıcılık ölçütü normal gelişim gösteren akranlarının bir dakikada yaptıkları doğru işlem sayısına göre belirlenmiştir. Araştırmadan etkililik, verimlilik, kalıcılık, güvenirlik, sosyal karşılaştırma ve sosyal geçerlik verileri toplanmıştır. Katılımcılardan elde edilen etkililik, verimlilik ve kalıcılık verileri veri toplama formlarına işlenmiş ve çizgi grafiklerle gösterilmiştir. Uygulama oturumları bittikten sonra, 7., 15. ve 30. günlerde kalıcılık oturumları düzenlenmiştir. Çalışmada ayrıca öğretmen ve öğrencilerden sosyal geçerlik verisi toplanmıştır. Stratejilerin etkililik verileri analizinde, çizgi grafikler ve Tau-U hesaplamaları kullanılmıştır. Verimlilik analizleri için, ölçüte ulaşıncaya kadar geçen toplam süre, oturum sayısı ve yapılan hata sayıları veri toplama formlarına işlenmiştir. Öğrencilere 14 sorunun yer aldığı sosyal geçerlik formu uygulanmış ve öğrenci görüşleri içerik analizi ile incelenmiştir. Araştırma bulguları, özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin, çarpma işleminde akıcılık kazanmalarında hem kapat-kopyala-karşılaştır hem de dinleyerek işlem yapma stratejilerinin etkili olduğunu göstermiştir. 3 öğrenci de çalışma sonunda, akranlarının akıcılık düzeyine ulaşmıştır. Yapılan hata sayıları bakımından kapat-kopyala-karşılaştır, ölçüte ulaşıncaya kadar geçen süre ve oturum sayısı açısından ise dinleyerek işlem yapma stratejisi daha verimli çıkmıştır. Kalıcılık bulgularında, her iki akıcılık stratejisi arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir.

The effects of cover-copy-compare and taped problems strategies on multiplication fluency of students with mathematical learning difficulties This study aimed to examine and compare the impacts of two instructional strategies, Cover-Copy-Compare and Taped Problems, on enhancing multiplication fluency with single-digit numbers among students with specific learning disabilities. The participants included three sixth-grade students. The research employed an adapted alternating treatments design, a type of single-subject research method that allows the comparison of instructional strategies either on the same day or across different days. The independent variables were the Cover-Copy-Compare and Taped Problems strategies, while the dependent variable was the students’ multiplication fluency. Fluency benchmarks were established based on the average number of correct responses achieved by typically developing peers within one minute. The study collected data on effectiveness, efficiency, maintenance, reliability, social comparison, and social validity. These data were recorded using appropriate data collection forms and presented through line graphs. Maintenance sessions were held on days 7, 15, and 30 following the intervention phase. Social validity feedback was also gathered from both teachers and students. Effectiveness data were analyzed using line graphs and Tau-U calculations, while efficiency was evaluated through total time to criterion, number of sessions required, and number of errors recorded. A 14-item social validity questionnaire was administered to the students, and their responses were reported verbatim. Findings demonstrated that both Cover-Copy-Compare and Taped Problems strategies effectively supported the development of multiplication fluency among students with SLD. By the conclusion of the study, all three students had achieved fluency levels comparable to their typically developing peers. In terms of error rates, the Cover-Copy-Compare strategy proved to be more efficient, whereas Taped Problems was more efficient regarding time to criterion and the number of sessions required. No significant differences were identified between the two strategies in terms of maintenance outcomes.
The effects of cover-copy-compare and taped problems strategies on multiplication fluency of students with mathematical learning difficulties
Keywords: akıcılık Specific learning disabilities; Bireysel öğretim sistemleri; Children with mental disabilities; cover-copy-compare; Çalışma ve öğretim; çarpma işlemi; dinleyerek işlem yapma; Education; Eğitim; fluency; Intelligent tutoring systems; kapat-kopyala-karşılaştır; Learning; Matematik; Mathematics; multiplication; Öğrenme; Özel öğrenme güçlüğü; Study and teaching; taped problems; Zihinsel engelli çocuklar