Novokain’in sulu ortamda misel oluşumlarının ve siklodekstrinlerle etkileşimlerinin incelenmesi - Özcan, Hakan (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı amfifilik yapıdaki ilaç etken maddesi Novokain’in misel oluşumlarını sulu ortamda, etanol, etilen glikol ve sodyum klorür varlığında iletkenlik ölçümleri ile incelemektir. Ayrıca, Novokain ile betasiklodekstrin (β-SD) arasındaki etkileşimler spektrofotometrik yöntemle izlenerek, sulu ortamda Novokain’in β-SD’e bağlanma sabitleri etanol, etilen glikol ve sodyum klorür varlığında hesaplandı. İletkenlik verilerinden misellerin iyonlaşma derecesi (α) ve karşıt iyon bağlanma parametreleri (β) elde edildi. Sabit derişimindeki Novokain ve β-SD arasındaki etkileşimler sulu ortamda ve katkı maddeleri varlığında spektrofotometrik yöntemle çalışılarak bağlanma sabitleri (KB) Benesi-Hildebrand Denklemi ile hesaplandı. Hesaplanan KB değerleri karşılaştırıldığında Novokain’in β-SD’e bağlanma eğiliminin etanol, etilen glikol ve NaCl varlığında azaldığı tespit edildi. Novokain ve β-SD arasında spektrofotometrik ve iletkenlik yöntemleriyle incelenen etkileşimlerde her iki yöntemin birbiri ile uyumlu sonuçlar verdiği bulundu.

The aim of this study is to investigate the micellization of novocaine which is an amphiphilic drug by means of conductivity measurements in the presence of ethanol, ethylene glycol and sodium chloride in aqueous media. Interactions between beta-Cyclodextrin (β-CD) and novocaine were also studied spectrophotometrically and the binding constants of novocaine to β-CD in aqueous media were calculated in the presence of ethanol, ethylene glycol and sodium chloride. From conductivity data the ionization degree (α) and counterion binding parameter (β) of novocaine have been obtained. Interactions between β-CD and constant concentration of novocaine were studied spectrophotometrically in the absence and presence of additives. Based on spectrophotometric measurements binding constants (KB) of novocaine to β-CD were calculated by the Benesi-Hildebrand Equation. It was found that the binding tendency of novocaine to β-CD decreased in the presence of additives. The results obtained from conductometric studies have been correlated with those obtained from the spectroscopic studies.
Keywords: bağlanma sabiti; binding constant; conductivity; Eczacılık; etkileşim; Farmakoloji; iletkenlik; interaction; Novocaine; Novokain; Pharmacology; Pharmacy; surface active drugs; yüzey aktif ilaç etken maddeler