Faaliyet Tabanlı Maliyetlemenin İşletme Kararlarında Kullanılması - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (FTM) 1980'li yıllarda geleneksel maliyet muhasebesi yöntemlerinin yetersizliğinden ortaya çıkmıştır. Geleneksel maliyet muhasebesi yöntemleri 1870-1920 yılları arasında sanayi maliyetlerinin işçilik ağırlıklı olduğu, otomasyonun olmadığı ve işletmelerin genel üretim giderlerinin bugünlere kıyasla düşük olduğu yıllarda daha kullanışlıydı. FTM, her faaliyetin endirekt maliyetlerini belirleyerek bu maliyetlerin oluşumuna göre ürünlere dağıtılması temeline dayanmaktadır.Bu yöntemde her faaliyetin endirekt maliyetleri kendi maliyet yüklenicisine sahiptir. FTM'nin yararları arasında, daha doğru ürün maliyet bilgileri vermesi ve maliyet yüklenicileri ile faaliyet maliyetleri hakkında daha detaylı bilgi vermesi yer alır. işletme, çok fazla ürün yelpazesine ve değişik miktarlarda girdilere sahip ise, maliyetler içerisinde G.Ü.G. yüksek oranlarda» ise ve bazı ürünlerini yüksek, bazı ürünlerini düşük miktarlarda üretiyorsa, FTM'nin yararları önem kazanmaktadır. FTM, işletme yöneticilerine alacakları karârlarda kullanmak üzere daha doğru bilgiler sunmaktadır.

Activity-Based Costing (ABC) arose in the 1980s from the increasing lack of relevance of traditional cost accounting methods which were designed around 1870 - 1920 when the industry was labor intensive, there was no automation, the product variety was small and the overhead costs in companies were generally very low compared to today. ABC separately estimates the indirect costs of each activity, and then allocates the costs of each activity based on what caused those costs meaning that each activity's indirect cost has its own cost allocation base, or cost driver. The benefits of ABC is that it provides more accurate product cost information and more detailed information on costs of activities and the drivers of those costs. ABC's benefits are higher when the company produces many different products that use different amounts of resources, when the company has high overhead costs and when the company produces high volumes of some products, and low volume of other products.These benefits help managers make better decisions about cost control and the sales prices to charge for their products.
The Use of Activity Based Costing in Managerial Decisions
Keywords: Ziraat Mühendisliği; İşletme Finans; İşletme