Farkındalık temelli yaratıcı drama programının sporcuların psikolojik dayanıklılık, özgüven ve stresle başa çıkma stratejileri üzerine etkisi-genç basketbolcular örneği - Mandıralı, Sefa (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 8 oturumluk farkındalık temelli yaratıcı drama programının sporcuların psikolojik dayanıklılık, özgüven ve stresle başa çıkma stratejileri üzerindeki etkisini incelemektir.Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini 2018-2019 yılında Türkiye Basketbol Ligi U16 takımlarında oynayan basketbolcular oluşturmaktadır. Araştırmaya uygun örnekleme yöntemi ile seçilen 32 oyuncu katılmış ve oyuncuların 16’sı deney, 16’sı kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Araştırmada, Kişisel Bilgi Formu, Sporda Mental Dayanıklılık Ölçeği - Kısa formu, Fiziksel Değerlendirme Envanteri (Kendine Güven Alt Boyutu), Sporda Stresle Başa Çıkma Stratejileri Envanteri kullanılmıştır. Ölçme araçları farkındalık temelli yaratıcı drama lamadan bir hafta önce ön test kapsamında, uygulama bittikten bir hafta sonra ise son test kapsamında uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde deney ve kontrol gruplarının son test puanlarını karşılaştırmak için normallik ve varyansların homojenliği varsayımları karşılanan durumlarda Bağımsız Grup t-testi kullanılırken, diğer durumlar için ise parametrik olmayan testlerden Mann-Whitney U Testi kullanılmıştır. Araştırmanın istatistiksel işlemlerinde SPSS 17.0 paket kullanılmıştır. Analiz sonuçları %95 güven düzeyinde ele alınmış; istatistiksel anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir.Bulgular: Yapılan analizler sonucunda sporcuların psikolojik dayanıklılık, özgüven ve stresle başa çıkma stratejileri düzeylerindehem toplam ölçekler hem de tüm alt boyutlar (güven, bağlılık, kontrol, görev yönelimli başa çıkma, çeldirme yönelimli başa çıkma, ilgilenmeme yönelimli başa çıkma) için deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark bulunmuştur.Sonuçlar: Araştırma sonucunda; Farkındalık Temelli Yaratıcı Drama Programının, sporcuların“Psikolojik Dayanıklılık”ve “Özgüven” düzeylerini artırmada, ayrıca “Stresle Başa Çıkma Stratejileri” geliştirmelerinde oldukça etkili bir program olduğu anlaşılmıştır.

Objective: The aim of this study is to investigate the effects of mindfulness-based creative drama program on psychological resilience, self-confidence and coping strategies with stress.Material and Methods: The sample of the study year 2018-2019 Turkey Basketball League constitute basketball team playing in U16. 32 participants were selected by appropriate sampling method and 16 of them were determined as experiment and 16 of them were determined as control group. In the study, Personal Information Form, Mental Resilience Scale in Sports - Short Form, Physical Assessment Inventory (Confidence Sub-dimension), Coping Strategies in Sport Inventory were used. The measurement tools were applied within the scope of the pre-test one week before the creative drama program based on awareness and one week after the end of the application. In the analysis of the data obtained, Independent Sample t-Test for normal distributed data and Mann-Whitney U Test for the others were used to compare the posttest scores of the experimental and control groups.Results: At the end of the study, a significant difference was found in the level of psychological stamina, confidence and coping strategies of the athletes.Conclusion: As a result of the analysis, there was a significant difference in the effectiveness of the Awareness Based Creative Drama Program on psychological coping, self-confidence and coping strategies.
Keywords: Basketball players; Basketbolcular; Coping Strategies with Stress; Drama; Farkındalık; Öğrenim ve öğretim; Özgüven; Psikolojik Dayanıklılık; Psychological Resilience; Self-confidence; Spor; Sports; Stresle Başa Çıkma Stratejileri Mindfulness; Study and teaching