Ülkemiz yazılı basında çıkan çevre haberleri ve yüksek öğretimimizdeki çevre habercilik eğitiminin değerlendirilmesi - Öztürk, Olgu (My University, 2008)
ÜLKEMİZ YAZILI BASININDA ÇIKAN ÇEVRE HABERLERİ VE YÜKSEK ÖĞRETİMİMİZDEKİ ÇEVRE HABERCİLİK EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Dünyada 1970’lerden sonra giderek artan çevreye ilgi, ülkemizde de çevre sorunlarını yoğun bir biçimde yaşamaya başlayan bir ülke olarak özellikle 1980’lerden sonra etkisini göstermeye başlamıştır. Ülke bireylerinin soruna duyarlılıklarının geliştirilmesinde, bilinçlendirilmesinde ve sorunların çözümüne yönelik hareket ve etkinliklere dahil olmasında eğitimin ve medyanın öneminin büyük olduğu düşünülerek bu çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada öncelikle çevre kavramı, çevre sorunları ve çevre eğitimi konularına değinilerek ön bir bilgi verilmiştir. Daha sonra gazetecilik için en önemli olgu olan haber kavramı, haber nitelikleri ve haber türlerinden ve de çevre gazeteciliğinden bahsedilerek bu alanda çalışacak araştırmacıların konuya yabancılıklarının aşılması amaçlanmıştır. Ülkemiz yazılı basınındaki çevre haberlerinin sıklığını, bu haberlere verilen önemi ve dış kaynaklı haberlerin ülkemiz çevre haberlerindeki payını incelemek ve haber doğruluklarını saptamak amacıyla Hürriyet, Milliyet, Sabah ve Akşam gazetelerinin 2006 yılı çevre haberlerinden faydalanılmış ve bu haberler, Çevre Bilinci ve Eğitimi, Küresel Isınma ve İklim Değişikliği, Katı Atık, Ozon Tabakası, Su Kıtlığı ve Su Kirliliği başlıkları altında toplanmış ve bunların sayıları belirlenmiştir. Ayrıca yurtdışından Newyork Times gazetesinin de çevre haberleri aynı başlıklarda toplanmıştır. Yapılan karşılaştırmada Newyork Times gazetesinin üstünlüğü görülmüştür. Ülkemizdeki Çevre Haberciliği Eğitimini ve bu eğitime verilen önemi görebilmek için ülkemiz ve yurtdışı üniversitelerin, enstitülerin gazetecilik bölümlerinde ve sivil toplum örgütleri tarafından verilen çevreyle ve çevre haberciliğiyle ilgili örgün ve sürekli eğitim programlarından yararlanılmıştır. Yurtdışı üniversitelerin ve sivil toplum örgütlerinin bu konudaki duyarlılığının tartışılmayacak kadar fazla olduğu görülmüştür.

EVALUATION OF ENVIRONMENTAL NEWS AND ARTICLES IN THE TURKISH PRESS AND ENVIRONMENTAL JOURNALISM EDUCATION IN TURKEY Globally increasing interest in the environment, began to take effect especially after the 80’s in Turkey, a country facing intense environmental problems. This study has been conducted with the widespread view that education and media have a great role in improving the environmental awareness of citizens and encouraging them to take part in the movements and activities intended for solving environmental problems. The aim of the study has therefore been the evaluation of environmental news and articles in the Turkish press and environmental reporting In this study, Environmental news published in Hürriyet, Milliyet, Sabah and Akşam newspapers in 2006 were used in order to determine the frequency of environmental news in the printed press of our country, the importance attached to these news and usage of foreign news sources. The news (and articles) were classified under the topics of Environmental Awareness and Education, Global Warming and Climate Change, Solid Waste, Ozone Layer, Water Scarcity and Water Pollution; and counted. Environmental news in the New York Times newspaper were also classified under the same topics and counted. Comparison of the frequency of environmental news and their distribution among the various topics in the local papers with those in New York Times shows the superiority of New York Times in printing environmental news and articles. A survey of the courses in journalism both in undergraduate and graduate level in Turkey and USA show the superiority of the latter in environmental journalism education in both levels.
Keywords: Basın; Gazetecilik; Habercilik