Algoritmaların haber alma biçimlerine etkileri: Veri gazeteciliği ve algoritmalar - GÜLLEB, OĞUZ (Kriter Yayinevi, 2022)
Çalışmada veri gazeteciliği ve algoritma gibi kavramlarıbenimseyenlerin kimler olduğu, bu kavramların gazetecilik sektöründene gibi değişikliklere yol açtığı ve kullanım alanının genişlemesiyleörgütsel ya da yönetimsel etkilerinin neler olabileceğiüzerine durulacaktır. Çalışma kapsamında nitel bir yöntemolarak içerik analizi ile uzman gazeteci ve akademisyenlerle derinlemesinegörüşmeler gerçekleştirilecektir. Bu çalışma ile gazetecilikpratiklerinde kullanılan veri bilimi ve algoritma tekniklerininbelirlenmesi ve gazetecilik mesleği kapsamında ortaya çıkandeğişim ve dönüşümlerin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bukapsamda ilk olarak büyük veri kavramı üzerinde durularak medya sektörü açısından etkileri irdelenecektir. Ardından veri gazeteciliğive algoritmaların yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan yenilikler,fırsatlar ve sorunlar üzerinde durulacaktır.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Bilim, Teknoloji ve Toplum; Kitle İletişimi ve Araçları; Enformatik; Social Sciences and Humanities; Science, Technology and Society; Mass Communications and Mass Media; Informatics; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; İLETİŞİM; BİLGİ BİLİMİ VE KÜTÜPHANE BİLİMİ; SİYASET BİLİMİ; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; COMMUNICATION; INFORMATION SCIENCE & LIBRARY SCIENCE; POLITICAL SCIENCE; Siyasi bilimler ve Uluslararası İlişkiler; İletişim; Kütüphane ve Bilgi Bilimleri; Bilgi Sistemleri ve Yönetimi; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Political Science and International Relations; Communication; Library and Information Sciences; Information Systems and Management; Social Sciences & Humanities