İslamî dönemde Tuleytula tarihi - fethinden mülûkü’t-tavâif dönemine kadar (93-422/ 712-1031)- - Çelenk, Sedanur (My University, 2016)
İSLAMÎ DÖNEMDE TULEYTULA TARİHİ - FETHİNDEN MÜLÛKÜ’T-TAVÂİF DÖNEMİNE KADAR (93-422/ 712-1031) - Endülüs, Müslümanlar tarafından 711 yılında fethedilmiş; fakat Tuleytula’nın fethi bir yıl sonra, 712 yılında gerçekleşmiştir. Endülüs Emevi Devleti’nin 1031 yılında yıkılmasıyla Tuleytula’da karışıklıklar başlamış ve şehir 1085 yılında VI. Alfonso (ö. 1109) tarafından ele geçirilmiştir. Fakat İber Yarımadası’nda Müslüman hâkimiyeti 1492 yılına kadar sürmüştür. Endülüs ile ilgili çalışmalar son yıllarda giderek artmaktadır. VIII. yüzyılda Vizigotların başkenti olan ve aynı yüzyılda Müslüman hâkimiyetine geçtikten sonra büyük isyanlara sahne olan Tuleytula hakkında, bugüne kadar ülkemizde müstakil bir çalışma bulunmamaktadır. Bu sebeple Arapça kaynak eserler ışığında hazırlanan bu çalışmada Tuleytula bölgesi ve çevresi gerek tarihî ve coğrafî açıdan, gerekse ilmî ve sosyo-kültürel açıdan incelenmiştir.

The History of Toledo in Islamic Period - From its Conquest (by Muslims) to The Muluk al-Tawaif Period (93-422/ 712-1031) – Andalusia was conquered by the Muslims in 711, but the conquest of Toledo, a year later, took place in the year 712. In 1031, after the fall of Andalus Umayyad state of chaos began in Toledo and the city was conquered by Alfonso in 1085. So Muslim rule on the Iberian Peninsula lasted until 1492. In recent years, the studies about Andalucia are increasing. So far there has not been an independent study in our country about Toledo that the capital of Visigoths in the 8th century and after the Muslim domination, in the same century has been the scene the great rebellion. Therefore in this study that prepared in the light of the Arabic source materials, it was examined Toledo and the surrounding area either historical and geographical aspects or scientific and socio-cultural aspect.
Keywords: İslam; Tarih