LEED sertifikası versiyonlarının kaynak verimliliği açısından değerlendirilmesi - Keskin, Dilara Nur (My University, 2020)
Doğal kaynakların hızla tüketildiği ve sera gazı emisyonlarının artarak küresel ısınma etkilerinin her geçen gün daha da görünür hale geldiği günümüzde, sürdürülebilirlik çalışmaları ile çevreye verilen tahribatın azaltılması hedeflenmektedir. Doğal kaynak kullanımı ve yüksek emisyon değerleri sebebiyle, inşaat sektörü bu anlamda acil önlem alması gereken sektörlerdendir. Bu kapsamda yeşil bina sertifikasyonları, inşaat sektöründeki sürdürülebilirlik uygulamalarını yönlendirmektedir. Bu sertifikasyonlar, güncel çevre sorunlarının çözümüne pozitif yönde etki edebilme amacı ile gerekli görüldükçe yenilenmektedirler.Bu çalışmada, dünyada en çok tercih edilen yeşil bina sertifikası olan Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik (LEED) bünyesinde, doğal kaynakların korunması ve çevresel etkilerin azaltılması açısından ne gibi yeniliklerin geliştirildiği ve bu yeniliklerin çevreye olan etkileri analiz edilmiştir. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde 2009 yılına ait LEED versiyon 3 ile 2019 yılında yayınlanan güncel versiyon 4.1 arasındaki farklılıklar ortaya koyularak yapılan yenilikler tespit edilmiştir. İkinci bölümde ise bu farklılıkların çevresel etkilerinin sayısal olarak ortaya konması amacıyla v3 kapsamında sertifikalandırılmış örnek bir bina üzerinde v4.1 analizleri yapılmıştır.Çalışmalar sonucunda LEED v3’te 82 puanla Platin sertifika almaya hak kazanan binanın, LEED v4.1’de çevreyi ve doğal kaynakları korumak adına beklenen gerekliliklerin katılaşmasıyla birlikte 54 puan alarak Gümüş sertifika seviyesinde bir bina olarak nitelendirildiği tespit edilmiştir. En önemli iki kaynak olan su ve enerjinin korunması adına v4.1’de v3’e göre %10,5 oranında daha az su ve %16,6 oranında daha az enerji tüketiminin sağlandığı, önerilen miktarda yenilenebilir enerji kullanımıyla birlikte %31 oranında daha az karbon salımı oluştuğu görülmüştür. Genel anlamda, çalışmalar sonucunda güncellenen versiyonla birlikte çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik iyileştirmeler yapıldığı belirlenmiştir.

Nowadays, while natural resources are being depleted rapidly and the effects of global warming has become more distinct with the increasing greenhouse gas (GHG) emissions, it is aimed to prevent environmental degradation through sustainability studies. Due to the high consumption of natural sources and GHG emissions, construction sector is one of those that should act immediately. In this context, green building certifications lead sustainability practices in the construction industry. These certifications are updated as necessary, in order to provide solution for current environmental problems.In this study, what kind of updates have been developed in terms of protecting natural resources, reducing environmental impacts and their effects on environment in Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), which is the most preferred green building certification in the world, was analyzed. The study consists of two parts. In the first part, the differences between LEED version 3 (published in 2009) and version 4.1 (published in 2019) were revealed. In the second part, in order to reveal the environmental effects of these differences numerically, v4.1 analyzes were conducted on a sample building certified under v3.As a result of the studies, it was determined that the building, which received Platinum certificate with 82 points in LEED version 3, was qualified as a Silver level by obtaining 54 points in the LEED version 4.1, with the more strict requirements to protect the environment and natural resources. In order to protect water and energy, which are the two most important sources, version 4.1 provides 10.5% less water and 16.6% less energy consumption compared to version 3. It was observed that 31% less carbon emission occurred with the use of recommended amount renewable energy. In general, as a result of the studies, it was determined that improvements were made to reduce environmental impacts with the updated version.
Keywords: CO2 emissions; CO2 emisyonu LEED; Çevre bilimi; çevresel etkilerin azaltılması; ecological materials; ekolojik malzemeler; environmental impacts; Environmental sciences; green building; LEED; su ve enerji verimliliği; sustainability; sürdürülebilirlik; water and energy efficiency; yeşil bina