The problem of access to finance by small and medium-sized enterprises (SMEs) : case of Guinea - Bah, Amadou Djelo (My University, 2020)
Finansmana erişim, dünya çapında küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ'ler) karşılaştığı en büyük engellerden biridir ve böylece büyümelerini ve iş gelişmelerini engellemektedir. Gine ekonomisinde resmi ve kayıt dışı sektördeki istihdamın ve ticaret hacminin önemli bölümünü KOBİ'ler sağlamaktadır. Bu nedenle Gine'de, KOBİ'ler sadece yoksulluğun azaltılması, istihdam yaratılmasında değil, aynı zamanda ülke ekonomisine de büyük katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, KOBİ'lerin finansmana erişimiyle ilgili sorunları incelemek ve Gine'deki bankalardan kredi ararken karşılaştıkları kısıtlamaları tespit etmektir. Araştırmada kullanılan veriler, IMF, Dünya Bankası ve Index Mundi'nin resmi kayıtlarından, raporlarından ve belgelerinden derlenmiştir. Örneklem 1989 - 2016 yıllarını kapsamaktadır. Çalışmanın farklı değişkenleri arasında ilişki kurmak için, analiz yöntemi olarak çok değişkenli regresyon modelleri kullanılmıştır. Yapılan analizler, finansal kaynakların KOBİ'lere yeterli bir şekilde aktarılmasının sadece firmanın kendisini ve faaliyetlerini geliştirmekle kalmayıp aynı zamanda iş yaratımları, yoksulluğun azaltılması, ekonomik büyüme ve kalkınma yoluyla Gine ekonomisini de olumlu etkilediğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte, Gine bankalarına, ülkede KOBİ finansmanında baskın bir rol oynadıkları için özel bir önem verilmelidir. Bu bulgular sadece Gine değil, bazı diğer Batı Afrika ülkeleri için de geçerlidir ve bankalar aracılığıyla finansmana erişimin bölgesel üretim, istihdam ve kalkınmaya önemli bir katkı sağlayabileceğini açıkça göstermektedir.

Access to finance is one of the biggest obstacles faced by small and medium-sized enterprises (SMEs) worldwide and thus, hampering their growth and business development. The Guinean economy is largely made of SMEs, providing the majority of jobs in the formal and informal sector. In Guinea, SMEs play a key role not only in poverty reduction, employment generation but also, contribute tremendously to the national economy. The main aim of this study is to examine problems related to accessing finance by SMEs and also identify the constraints they face when seeking loans from banks in Guinea. The data used in this research was secondary data extracted from the official records, reports, and documents of the IMF, World Bank, and Index Mundi. It covers the years 1989 – 2016. Multiple regression analysis models were used in order to establish a relationship between the different variables of the study. The models used in the study revealed that an adequate transfer of financial resources to SMEs not only develops the firm itself and its activities but also affects positively the Guinean economy through job creations, poverty reduction as well as economic growth and development. However, particular attention should be given to Guinean banks since they play a dominant role in SME financing in the country. These findings apply to some West African countries and it is believed that access to finance through banks could have a significant contribution to regional production, employment, and development.
Keywords: Bank credits; Banka kredileri; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Economic growth; Ekonomik büyüme Small and Medium-Sized Enterprises; Ekonomik gelişmeler; Financial institutions; Finans kurumları; Fon kaynakları; Fund resources; Gine; Guinea; International financing; KOBİ; Uluslararası finansman