Peçevi Tarihi : (184b-218a metin, dizin, özel adlar sözlüğü) - Akıllı, Kadir (My University, 2008)
Peçevi Tarihi üzerine hazırlanan bu çatışma, giriş, imla hususiyetleri, metin, dizin, Özel adlar dizini, sonuç ve tıpkıbasım olmak üzere yedi bölümden oluşmakladır. Çalışmanın birinci bölümünde, eser hakkında çok kısa bîr bilgi, lefcin yazılış amacı ve içeriği yer almaktadır. Tezin hazırlanış aşamasında izlenen yöntem, yine birinci bölümde ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, eserin imla hususiyetlerine, ayrıntılı olmamak suretiyle değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, Peçevi Tarihi’nin Bağdat Köşkü 206 numaralı yazma nüshasının 184b - 21Sa arasındaki varaklarının transkripsiyonu ve eserin farklı diğer iki nüshası ile tenkitli neşri bulunmaktadır. Çalışmanın dördüncü bölümünde, metinde geçen bütün kelimelerin, özel isimler de dahil olmak üzere, dizini yapılmıştır. Hazırlanan bu dizindeki tüm kelimeler, adlandırılmıştır. Çalınmanın besinci bölümünde, özel adlar sözlüğü yapılmış, özel adlar sözlüğünden sonra çalışmaya Sonuç kısmı eklenmiştir. Çalışmanın sonuna ise üç metnin tıpkıbasımı eklenmiştir.

The thesis that is prepared about Peçevi History, cosists of seven parts that are introduction, spelling properties, the main text, includings, proper nouns index, conclusion and facsimile. The first part of the thesis includes, a very short information about the book, the preparation aim of the thesis and its content. The method that is being followed at the preparation time, also explained in the first part. In the second part of the thesis; spelling properties are mentioned without details. In the third part of the thesis; there is the transcription of the Peçevi History's Baghdad number 206 handscript I84b-2l8a leaves and the edition critic of the study with the different other two handscripts. In the fourth part of the thesis; it is made the index of all the words, including the proper nouns, used in the text. All the words prepared in this index, are explained. In the fifth part of the thesis, proper nouns dictionary are made, after proper nouns dictionary, it is appended the conclusion part of the study. At the end of the thesis, it is appended the facsimiles of all three handscripts
Keywords: Peçevi Tarihi; Türk Dili