Bireysel yatırımcıları koruma aracı olarak finansal okuryazarlık ve Türkiye uygulaması - Satoğlu, Serhad (My University, 2014)
Finansal piyasalarda ürün çeşitliliği ve karmaşıklığı giderek artmaktadır. Buna karşın bireylerin finansal konulardaki bilgisi aynı şekilde artmam aktadır. Bu doğrultuda, finansal okuryazarlık, finansal eğitim ve bireysel yatırımcının korunması kavramları daha önemli hale gelmiştir. Finansal okuryazarlık, bireylerin gelirlerini ve bütçelerini doğru yönetebilme becerisine sahip olabilmesidir. Finansal okuryazarlık tüketicilerin korunmasına büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Toplumların finansal okuryazarlık düzeylerini yükseltmek ve tasarruf bilincinin yayılmasını sağlamak amacıyla birçok uluslararası kurum ve ülke bu konuda kapsamlı çalışmalar yapmaktadır. Birey ve aileler finansal okuryazar oldukları takdirde toplum ve ülke ekonomisi de bundan fayda sağlayacaktır. Finansal okuryazarlık kavramının toplumdaki etkinliğini artırabilmek için finansal eğitim programlarının düzenlenmesi gerekmektedir. Yaşanan son küresel finansal kriz, bireylerin finansal konularda eğitimli olmalarının gereğini ortaya koymuştur. Finansal okuryazarlık ve finansal eğitim kavramları birbirleriyle ilişkilidir. Finansal eğitim bir süreçtir ve finansal okuryazarlık ile sonuçlanmalıdır. Finansal eğitim ve finansal okuryazarlığın, ekonomik büyümenin sağlanmasında ve sürdürülebilir olmasında önemli katkıları bulunmaktadır. Finansal ürün ve hizmetlerde verilen yanlış kararlar bireyleri olumsuz etkilediğinden, söz konusu ürün ve hizmetten faydalanmak isteyen bireysel yatırımcının korunmaya ihtiyacı vardır. Bu çalışma, bireysel yatırımcılar açısından finansal okuryazarlık kavramının önemini vurgulamak ve finansal okuryazarlık konusunda toplumun her kesiminin bilinçlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda, finansal okuryazar olan bireysel yatırımcının kendisini nasıl koruması gerektiği üzerinde durulmuştur. Yapılan anket çalışması sonucunda, bireysel yatırımcıların eğitim düzeyleri arttıkça, finansal okuryazarlık seviyelerinin de arttığı ve finansal okuryazarlık düzeyleri arttıkça da bireysel korunma seviyelerinin arttığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar hipotezimizi doğrulamıştır. nansal okuryazarlık, finansal eğitim, bireysel yatırımcının korunması

Product variety and complexity in the financial markets is gradually increasing. In contrast, financial knowledge of individuals does not increase in a similar manner. In this respect, financial literacy, financial education and protection of individual investor concepts have become more important. Financial literacy is the individuals' capability of managing their revenues and budgets in the right way. Financial literacy contributes largely to the protection of consumers. Many international institutions and countries have been doing comprehensive studies in this regard in order to raise the levels of financial literacy of societies and to spread the awareness of savings. If individuals and families are financially literate, the society and the country's economy will benefit from it. In order to increase the effectiveness of financial literacy concept in the community, it is necessary to establish financial education programs. The latest global financial crisis has put forward the necessity of individuals to be trained in financial matters. Financial literacy and financial education concepts are associated with each other. Financial education is a process, and should result in financial literacy. Financial education and financial literacy have important contributions in achieving economic growth and sustainability. Since the wrong decisions about the financial products and services affect the individuals negatively, individual investor who wants to benefit from these products and services needs protection. This study has been conducted to emphasize the importance of the concept of financial literacy in terms of individual investors and to contribute to the awareness of the society about financial literacy. In this context, it has been emphasized how an individual investor who is financially literate should protect himself or herself. As a result of the survey study, it has been detected that if the individual investors' education levels increase, their financial literacy levels also increase and if their financial literacy levels increase, their individual protection levels also increase. These results have confirmed our hypothesis. Key Words: Financial literacy, financial education, protection of individual investor
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Finansal Okuryazarlık; Türkiye