Kendini gerçekleştirme ve dindarlık: üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma - Ayten, Ali (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2005)
yapõlan deneysel bir araştõrmadan oluşmaktadõr. Makalede ayrõca bireylerin demografik özellikleriyle (fakülte, cinsiyet, yaş ve öznel dindarlõk) kendini gerçekleştirme düzeyleri arasõndaki ilişkiler de incelenmiştir. Üniversite öğrencilerinden oluşan 239 kişilik bir örneklem grubunda yapõlan araştõrmada dindarlik ölçeği ve kişisel yönelim envanteri kullanõlmõştõr. Elde edilen bulgulara göre, kendini gerçekleştirme ve dindarlõğõn bazõ alt boyutlarõnda anlamlõ ilişkiler görülmüştür. Kendini gerçekleştirmenin alt boyutlarõ olan kendini kabul, başkalariyla yakinlik kurma, duygusal bakimdan açik olma ile dindarliğin bazõ alt boyutlarõ arasõnda anlamlõ negatif ilişki bulunurken, zamani değerlendirme ve kendine saygõ alt boyutlarõ ile bilgi-ibadet ve tecrübe boyutlarõ arasõnda anlamlõ pozitif ilişki tespit edilmiştir. Ayrõca deneklerin genelinin kendini gerçekleştirme eğiliminde olduğu sonucuna ulaşõlmõştõr.
Keywords: Kendilik, kendini gerçekleştirme, kişisel yönelim envanteri, dindarlık, dindarlik ölçeği.