Haber ajanslarında özel haber üretimi ve halkla ilişkiler haber kaynaklarının kullanımı - Erdem, Beste Nigar (My University, 2005)
Soyad: Beste Nigar Erdem letişim Bilimleri Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Prof. Dr. Semra Atılgan Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Şubat 2005 Haber Ajansı, Muhabir, Özel Haber, Halkla İlişkiler Uzmanı

HABER AJANSLARINDA ÖZEL HABER ÜRETİMİ VE HALKLA İLİŞKİLER HABER KAYNAKLARININ KULLANIMI Gazetecilik, toplumları ve bireyleri siyasal, kültürel ve ekonomik anlamda etkileyebilme gücüne sahip olan bir meslek dalıdır. Yöneticiler, iktidar ve sermaye sahibi kişiler halka ulaşmak, onlar tarafından desteklenmek için medya kuruluşlarını bir araç olarak kullanmaktadır. Bunun yanında son yıllarda kapitalizmin beraberinde getirdiği rekabetçi ortam bu kişilerin amaçlarına ulaşmalarını zorlaştırmaktadır. Halkla ilişkiler mesleğinin doğuşundaki ve gelişmesindeki en önemli etken bu kişilerin amaçlarına daha kolay erişebilmelerini sağlamaktır. Bir medya kuruluşunda haber için gerekli bilgilere ulaşmak muhabirlerin görevidir. Muhabirler bu bilgileri haber kaynaklarından edinmektedir. Yöneticiler, iktidar ve sermaye sahibi kişiler muhabirler için haber kaynağı niteliği taşımaktadırlar. Haber kaynaklarına ulaşarak haber için gerekli bilgileri toplamakla görevli muhabirler ile bağlı oldukları kuruluşların veya kişilerin medyada yer almasını sağlamak amacında olan halkla ilişkiler uzmanları kişisel, kurumsal, siyasi ve ekonomik çıkarları doğrultusunda haber üretim sürecinde biraraya gelmektedir. Ancak bu durum bazı tartışmalara da yol açmaktadır. Bu çalışma ile özel haber üretim sürecinde ajans muhabirleri ve halkla ilişkiler uzmanları arasındaki ilişkileri incelemek adına bir saha araştırması yapılmıştır. Araştırmada ajans muhabirlerinin seçilmesinin bir nedeni haber ajanslarının haber havuzunun oluşturulmasına sağladıkları katkıdır. Araştırmada özel haberin sınır kabul edilmesinin nedeni ise, bu haber türünün muhabirlerin prestij elde etmelerinde rol oynamasıdır. Ayrıca medya kuruluşları muhabirlerine özel haber yapma zorunluluğu da getirmektedir. Ajansların diğer medya kuruluşlarına göre zamana karşı daha fazla yarışması, daha çok rutin habere ağırlık vermesi, ajans muhabirlerinin özel haber yaparken bir takım zorluklar yaşamasına da neden olmaktadır. Yapılan araştırma ile özel haber üretim sürecinde halkla ilişkiler uzmanlarının ajans muhabirlerine ne kadar yardımcı oldukları ve onlar tarafından tercih edilip edilmedikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Name and Surname: Beste Nigar Erdem Field: İletişim Bilimleri Programme: Genel Gazetecilik Supervisor: Prof. Dr. Semra Atılgan Degree Awarded and Date: Yüksek Lisans - Şubat 2005 News Agency, Reporter, Special News, Public Relations Professionals ABSTRACT SPECIAL NEWS PRODUCTION IN THE NEWS AGENCIES AND USING NEWS RESOURCES OF PUBLIC RELATIONS Journalism is an exceptionally special profession, having the power to influence both the individuals and the society in terms of political, cultural and economical fashion. The regulator powers of the public, such as, the statesmen, the government- and capital-owners use media organisations not only to reach the community but also to get their support. However, the competitive medium brought by the capitalism makes these objectives difficult to achieve. The main factor in the establishment and development of public relations as a profession, is to help such groups to reach their aims easier. In a media organization, the reporters are the ones responsible of providing news from news resources. The above-mentioned groups constitute a news resource for the reporters. During the news production process, the public relations professionals having the responsibility to provide their customers, namely the above-mentioned groups or individuals, more citations by the media, have to deal with the reporters by means of personal, organizational, political and economical benefits. However, this situation gives rise to several controversies. This study involves a field work investigating the relations between the public relations professionals and the news agency reporters in the process of special news production. The reason for choosing agency reporters as subjects to the present study is the important contribution of news agencies to the news pool. The reason for limiting the news concept only to special news is their being accepted by the reporters as more prestigious work. In addition, media organizations oblige their reporters to work on special news as well. Since, news agencies have to challenge with difficulties of the time-dependent competition and focus on ordinary news more than other media organizations, the reporter working for a news agency is handicapped in the process of special news production. This study also aimes to establish whether the public relations professionals help the news agency reporters and whether they are preferred by them in the news production process.
Keywords: Haber Ajansları; Halkla İlişkiler