Cezalandırma amacıyla mirasçılıktan çıkarma - Karaca, Beytul Fatih (My University, 2008)
CEZALANDIRMA AMACIYLA MİRASÇILIKTAN ÇIKARMA Mirasbırakan ile yasal mirasçıları arasında var olan ailevi bağların sonucu olarak saklı pay kurumunu kabul eden kanun koyucu, miras payının belirli bir oranının saklı paylı mirasçılara bırakılması gerektiğini kabul etmiş ve mirasbırakanın saklı pay üzerinde tasarrufta bulunmasına kural olarak izin vermemiştir. Buna karşılık mirasbırakan ile saklı paylı mirasçıları arasında var olan bağ bir kısım sebeplerle kopabilmektedir. Bu durum “mirasçılıktan çıkarma” kurumuna ihtiyacı doğurmuştur. Her geçen gün biraz daha yıpranan ve bozulan ailevi ilişkiler nedeniyle uygulamada mirasçılıktan çıkarmayla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada mirasçılıktan çıkarmanın bir türü olan “cezalandırma amacıyla mirasçılıktan çıkarma” konusu anlatılmaya çalışılmıştır.

DISINHERITANCE FOR THE PURPOSE OF PUNISHMENT As a consequence of family ties between the deceased person and the legitimate heirs, the legislator who accepts the legal share, has decided that the certain amount of estate must be left to the heir at law and the deceased person isn’t in possession of the legal share. On the other hand, the ties between the devisor and the heir at law may break off for some reasons. In this situation, the requirement of disinheritance has been arised. Owing to family ties that are being spoilled and eroded in course of time, in practice, disinheritance has been encountered frequently. In this study “disinheritance for the purpose of punishment”, a significant branch of disinheritance, is being studied.
Keywords: Hukuk; Miras Hukuk; Miras_Hukuk; Özel Hukuk