Ümit Ünal sineması - Uyanık, Halil (My University, 2019)
Bu çalışma, 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren senaryoları ile Türk Sineması’nda senaryo yazarı olarak adını duyuran ve 2000’li yıllar itibariyle de yönetmen kimliğiyle de ön plana çıkan Ümit Ünal’ı film üretiminde etkili olan tüm yönleriyle ele almayı amaçlamaktadır. Ümit Ünal’ı sinema başta olmak üzere farklı sanat dallarında üretim yapmaya iten güçler ve içinde yaşadığı sosyal, kültürel, politik ve sanatsal ortamın sinemasında nasıl kendisine yer bulduğu üzerinde durulacaktır. Yönetmenin bağımsız ve ticari sinema eksenleri içerisinde hangi noktada yer aldığı ve filmlerinin anlatısal ve sinemasal özelliklerinin neler olduğu üzerinde duran bu çalışma, Ümit Ünal filmlerinin ortak yönlerini de ortaya çıkararak sinema dilini çözmeye odaklanacaktır.

This study will analyze the all aspects, which allow him to making films, of Umit Unal whose scenarios gained currency by the second half of 1980s’ and directing identity come into prominence by 2000s’ in Turkish cinema. This study will dwell upon how Umit Unal has been affected by the driving forces which forced Umit Unal to produce and social, cultural, political and artistic environment he lived in particularly in cinema and different art fields. The study which will investigate position of the director in commercial and independent cinema and what features of his films in terms of cinematic and narrative particularities are, will also concentrate on common features of his film by digging up his cinematic language.
Keywords: Anlatı; Bağımsız Sinema; Independent Cinema; Motion pictures; Narrative; Sinema; Turkey; Turkish Cinema; Türk Sineması; Türkiye; Umit Unal; Ümit Ünal