2008-2018 arasında yayımlanmış okul öncesi şarkı dağarcığının incelenmesi - MALKOÇ, TÜLÜN (My University, 2021)
Bu araştırmanın temel amacı, 2008-2018 yılları arasında yayımlanan okul öncesi şarkı dağarcığı veözelliklerinin neler olduğunun belirlenmesidir. Okul öncesi dönem için yazılmış şarkı dağarcığına ilişkinkitap sayısı, kitapların künye bilgileri, kitaplarının yıllara göre dağılımı, şarkılarının konu dağılımları, sessınırları ve ölçü sayılarının uygunluk durumlarına, kullanılan ton dağılımları bilgisine ulaşılmıştır.Çalışma, tarama modeli bir araştırmadır. 2008-2018 yılları arasında yayımlanan, okul öncesi dönemimüzik eğitimi ile ilgili şarkılar, kitaplar ve araştırmalar, bu araştırmanın evrenini oluşturmaktadır.Ulaşılabilen eserler ise araştırma örneklemini oluşturmuştur. Araştırma sonucunda, 2008-2018 yıllarıarasında okul öncesi dönem için yazılmış şarkı dağarcığına ilişkin yayınlanan toplam 16 kitap ve 283 şarkıolduğu, yayınların yıllara göre bir düzen göstermediği belirlenmiştir. En fazla işlenen konu başlıklarının\"Hayvanlar\", \"Tekerleme, Oyun ve Hikâyeler\" ve \"Gökyüzü, Mevsimler, Uzay ve Ay\", en az işlenen konubaşlıklarının ise ‘Değerler’, ‘Müzik’ ve ‘Para’ konularının olduğu tespit edilmiştir. Literatürdeki bilgileregöre yayımlanan şarkıların ses sınırlarının, bazı kitaplarda okul öncesi dönem ses sınırlarına uygunolmayan şarkı sayısının, uygun şarkı sayısından fazla olduğu görülmüştür. Şarkıların ölçü sayılarınınokul öncesi eğitime uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kitaplarda yayımlanan şarkılarda en fazlakullanılan tonlar/makamlar sırasıyla ‘Do Majör’, ‘Re Minör’ ve ‘Fa Majör’ olarak belirlenmiştir. En azkullanılan tonlar/makamlar sırasıyla ‘La Majör’, ‘Sol Minör’ ve ‘Hüseyni’ makamıdır.

This study mainly aims to analyze the pre-school song repertoires used between 2008 and 2018 andtheir characteristics. The number of pre-school song repertoire books, details regarding these books, thedistribution of the books by years, and the distribution of the songs by subjects, as well as the vocalranges, time signatures’ appropriateness, and the distribution of the musical tones of these songs hasbeen investigated. General survey model has been used in this study. The songs, books, and studies onpre-school music education published between 2008 and 2018 constitute the population of this study.The accessed publications constitute the research sample. The research revealed that 16 pre-school songrepertoire books were published, that 283 songs were released between 2008 and 2018, and that thepublications and songs did not have a release pattern by years. It has been determined that the mostpopular topics were \"Animals\", \"Nursery Rhymes, Games, and Stories\", and \"Sky, Seasons, Space, andMoon\", and the least popular topics were \"Values\", \"Music\", and \"Money\". The findings of therelevant studies in the literature suggest that the number of released or published songs whose vocalranges are not appropriate for pre-school music lessons was more than those are appropriate. It has beenconcluded that the number of time signatures of the songs were suitable for pre-school music lessons.The most frequently used tones/modes in the songs published in the books have been determined to be\"C Major\", \"D Minor\", and \"F Major\", respectively, whereas the least frequently used tones/modeshave been determined to be \"
Examination of pre-school song repertoire published between 2008-2018
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Social Sciences and Humanities; Education; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities