Kadıköy özelinde çağdaş sokak sanatı - Kaçmaz, Onur (My University, 2019)
Sokak sanatı yakın zamana kadar ilgili olduğu altkültürler dışındaki kesimtarafından vandalizm ya da en iyi niyetli yaklaşımla “haylazlık” olaraknitelendirilmekteyken, zamanla birçok kişi ve kurum tarafından kabul görmüş, o kadar kisanatseverlerin takip ettikleri favori sokak sanatçıları oluşmuştur. Gelinen aşamada sokaksanatçıları bu kimlikleriyle müzelerde dahi boy göstermiş, galeriler tarafından talepgörmeye başlamıştır. Yalnızca bu türe ev sahipliği yapan galeri ve müzelerin çoğaldığısüreçte, koleksiyonerlerin sokak sanatçılarının eserlerine olan ilgisi de yoğunlaşmıştır.Teknolojinin gelişimiyle olanakların artması, daha güçlü ifade için bir açılıma duyulanihtiyaç ve oluşan popülaritenin de etkisiyle daha önceleri graffiti ve benzeri tarzlarıtanımlayan sokak sanatı kavramı, artık enstalasyondan performansa kadar çok çeşitliüretim biçimlerini kapsamaktadır. Tarz ve üretim biçimlerinin çoğaldığı bu dönemdetezin asıl konusu olan Kadıköy özelinde de bir farklılaşma göze çarpmaktadır. Tezçalışmasının amacı toplumun ortak alanına sanatçı inisiyatifiyle yapılan bu sanatuygulamalarını incelemek, ortaya çıkan tespit ve paradoksları ele almak, Kadıköy’debelirginlik kazanan bu sanatsal harekete de ışık tutmaktır. Çalışmada konuyu yakındanilgilendiren kamusal alan ve sokak kavramları, İstanbul ve Kadıköy’ün kentsel, sosyokültürelyapıları araştırılmıştır. Sokak sanatı kendisini önceleyen akım ve altkültürlerdenitibaren ele alınarak incelenmiş, daha sonra Türkiye ve Kadıköy coğrafyası özelindegelişim süreci tarihsel bağlamda araştırılmıştır. Kadıköy’de üretim yapan sokaksanatçılarıyla yüz yüze görüşmeler yapılmış, fikirleri, konu hakkındaki görüşleri veçalışmaları yansıtılmaya çalışılmıştır. Üretimlerin yoğunlaştığı bölgeleri görebilmekadına, başlıklar altında incelenen 7 sanatçının çalışmalarının yerlerinin işaretlendiği birharita oluşturulmuştur. Tez, bu bağlamda üretilip Kadıköy sınırları içinde uygulananeserlerin belgelenmesiyle son bulmuştur.

Until recently, street art was characterized as vandalism or with best intention as“idleness” by the groups other than the interested subcultures, in time, it was accepted bymany people and authorities and able to develop such an appreciation to generate favoritestreet artists of art lovers to follow. Where we stand now, street artists have appeared evenin museums with these idendities, have started to be demanded by art galleries. In theprocess of the increase in the number of art galleries and museums which hosts only thisgenre, interest of the collectors has intensified in the works of the street artists. With theeffect of increasing opportunities with the development of technology, the need for anevolution for stronger expression and the popularity, street art concept, priorly defined asgraffiti and the similar styles, now includes many various production styles such as frominstallation art to performances. During this period of increase in styles and productionstyles, a differentiation draws the attention in the main subject of the thesis in specific toKadıköy. The aim of this thesis is to examine these art practices made by the initiative ofartists in the common field of the society, to address the findings and paradoxes thatemerged, and to shed light on this artistic movement which has gained prominence inKadıköy. In this study, the concepts of public space and street, urban and socio-culturalstructures of Istanbul and Kadikoy are investigated. Street art have been examinedbegining from the former movements and subcultures, then researched the developmentprogress in context of history in specific to Turkey and Kadıköy. Face-to-face interviewswere conducted with the street artists engaged in production in Kadıköy, and their ideas,views and studies on the subject were tried to be reflected. In order to see the regionswhere production is concentrated, a map was created in which the places of the works ofthe 7 artists who were examined in the sections were marked. Thesis was ended with thedocumentation of the works of art applied within the borders of Kadıköy which wereproduced in this context.
Keywords: Altkültür; Counterculture; Fine arts education; Graffiti; Güzel sanatlar eğitimi; Heykeltraşlık; Kadıköy; Kamusal Alan; Karşı kültür Public Space; Mural; Punk; Sculpture; Sokak sanatı; Street art; Subculture