Kitab- ı Mukaddes ve Kur’ anı- ı Kerim ışığında İslam- Hristiyan diyaloğu - Alıcı, Mustafa (My University, 2001)
Dinlerarası diyalog, geçen asrın ortalarından itibaren dinlerin bilhassa da Hıristiyanlığın gündemine girmiş bir kavramdır. Genel olarak dinlere mensup insanların karşılaşmasını ve birlikte çoğulcu bir ortamı paylaşmalarını ifade eder. Kitab-ı Mukaddes ve Kurân-ı Kerim Işığında İslâm -Hıristiyan Diyaloğu isimli bu çalışmamız biri giriş olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır; Giriş bölümünde genel diyalog kavramı bağlamında, dinlerarası diyaloğun mahiyeti ele alınmış ve türleri, katılımcıları ile problemleri işlenmiştir. İkinci Bölüm genel olarak dinlerarası dddiyaloğun Kitab-ı Mukaddes örnekleri ile kutsal kitap karakteristikleri ele alınmış ve Kiliselerin diyalog konusunda yayımladıkları dökümanlar diyalog- misyon ilişkisi bağlamında tasnif edilmiştir. Hıristiyanların Müslümanlarla girdikleri diyaloğun temel teolojik sebepler de tezin temel konuları arasındadır. bunlara ilave olarak Kitab-ı Mukaddes bağlamını ele almakta, bu iki din mensubu arasındaki diyaloğun mahiyeti ve Hıristiyanlar için kazandığı anlamlar ortaya konulmuştur. Üçüncü Bölüm ise Kur'ân-Kerim bağlamında Müslümanların diyaloğa bakışları , diyallog- davet ilişkisi bağlamında ele alınmış ve diyaloğun katılımcıları, problemleri yine Kur'ân-ı Kerim ışığında değerlendirilmiştir. sonuçta dinlerarası diyalog sürecine en iyi örnek olarak Müslüman Hıristiyan diyaloğu olabileceği sonucuna varılmıştır.

Inter-religious dialogue is a concept that merged into the religious literature in the first mid- 20th. Century, especially appeared in the religious agenda of Christian Faith. It means, in general, encounters of inter- religious and their sharings in a dialogical form at the plural context. Our study, namely Islamo- Christian Dialogue in The Light of Holy Bible and Holy Qur'an, consists of one introduction and two chapters. The Introduction Chapter deals with the nature interfaith dialogue in the sense of general dialogue and its types, participants and also its problems. Second Chapter takes out the Christian concept of interfaith dialogue; firstly we discussed the biblical samples for interfaith dialogue and dialogical charecter of The Bible, in doing so, we classify also all the document of the Churches dealing with dialogue and mission. We also interested in dialogical motives that made Christian entering with Muslims' dialogue. In addition to these, We also tried to point out the types of dialogue to be done for two sides in the light of Biblical and Christian references, and the problems to be expected in this process. Third Chapter is interested in Qur'anic concept of dialogue Muslims try to figure out. Here We, as widely as may be, get to deal with dialogue- da'wah relationships and the main motives that led Muslims to enter in dialogue with Christians. types of dialogue, participants and problems are, too, tried to made out. We find out and conclude that the best model for dialogue of interfaith in the world is the Muslim- Christian dialogues sides.
Keywords: DİNLER TARİHİ-KAYNAKLAR; Hıristiyanlık ve diğer dinler; İslam Dini; Kuran-ı Kerim