Kentsel dönüşüm uygulamaları ve Kadıköy bölgesinin bu hususta incelenmesi - Özdemir, Selman (My University, 2019)
Son yıllarda, kentlerde ortaya çıkan iş olanakları ve teknolojik gelişmelerden dolayı, kentlerin nüfusu hızlı bir şekilde artmış ve buda, sağlıksız ve niteliksiz yapılaşmalara neden olmuştur. Çarpık kentleşme ve ortaya çıkan sosyo-ekonomik sorunları gidermek amaçlı, kentsel dönüşüm projeleri uygulanmaktadır. Kentsel dönüşüm projeleri, bütüncül ve geniş kapsamlı uygulamalar olarak, sosyal, finansal, fiziksel ve siyasal boyutları içermekte ve bölgenin; sosyal, ekonomik ve çevresel koşullarını dengelemek, yaşam kalitesini arttırmak, kentsel alanları etkin bir şekilde kullanmak, sosyal donatı ve kamusal hizmetlere erişim kolaylığı sağlamak ve nitelikli yaşam alanları oluşturmak gibi amaçları hedeflemektedir. Ancak, kentsel dönüşüm projelerinin, bölgede oluşan sorun, sosyo-ekonomik yapı, dünya, ülke ve bölgenin koşullarına uygun geliştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, kentsel dönüşüm projelerinin bütüncül bir bakış açısı ile, bölgenin özelliği ve potansiyeli, halkın beklentileri, merkezi ve yerel yönetimin denetimi ve kamu-özel-halk işbirliği çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bu amaçla, bu çalışmada, Kadıköy kentsel dönüşüm projesi, fiziksel, hukuki ve sosyo-ekonomik yönden incelenmiş ve elde edilen sonuçlara göre, kentsel dönüşüm boyutlarını içeren, bütüncül bir yaklaşım ile dönüşüm stratejileri geliştirilmiştir.

In recent years, due to the emerging business opportunities and technological developments in the cities, the population of the cities has increased rapidly and this has caused unhealthy and unqualified construction. Urban transformation projects are implemented in order to eliminate the unplanned urbanization and the socio-economic problems. Urban transformation projects, as holistic and comprehensive actions, include social, financial, physical and political dimensions and aim to balance the social, economic and environmental conditions of the region, increase the quality of life, use the urban areas effectively, provide access to social facilities and public services, and create qualified living spaces. However, urban transformation projects need to be developed in accordance with the problem in the region, socio-economic structure and the conditions of the world, country and region. In this study, it is emphasized that the urban transformation projects should take place in a holistic perspective, within the framework of the characteristics and potential of the region, the expectations of the people, the control of central and local government and public-private-public cooperation. For this purpose, Kadiköy urban transformation project was examined in terms of physical, legal and socio-economic aspects and according to the results, transformation strategies were developed with a holistic approach including urban transformation dimensions.
Keywords: Business; Hukuki Boyut; İşletme; Kadıköy; Kadıköy Urban Transformation Project; Kent yenileme; Kentsel Dönüşüm Projesi; Legal Dimension; Management; Socio-Economic Dimension; Sosyo-Ekonomik Boyut; Urban renewal; Yönetim