Bağımsızlık sonrası Azerbaycan sermaye piyasasının yapısı ve gelişim sürecinin incelenmesi - Gubadlı, Magsud (My University, 2018)
Günümüzün ekonomik alanları içerisinde en önemli kollarından birisi de finansal piyasadır. Azerbaycan’da finansal piyasalar Azerbaycan Halk Cumhuriyeti döneminde gelişme göstermiş ancak kısa süren bu dönemden sonra sosyalist yönetime geçilerek Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliğine dahil edildiği süreçte küresel finansal piyasalardan uzak kalmıştır. Nitekim bağımsızlık sonrası finansal piyasalar yeniden gelişme sürecine girmiş ve bu süreç halen devam etmektedir. Sermaye piyasası alanında yasalar, sermaye piyasası araçları, sermaye piyasası faaliyyetlerini yürütecek ve denetleyecek kurum ve kuruluşlar faaliyete başlamış, kabul edilen kanunlar gelişmiş ülkelerin mevzuatlarına uygun şekilde tasarlanmıştır. Yapılan araştırmalar finansal piyasaların ülke ekonomisinde çok önemli düzeyde katkıya sahip olduğunu göstermektedir. Bu sebeple finansal piyasaların önemli kollarından olan sermaye piyasasında Azerbaycan Cumhuriyetinin kat ettiği mesafeyi, geliştirilmesi gereken noktaları ve piyasa olarak karşılaşılan problemleri değerlendirmeye çalıştık. Çalışmamız dört bölümü kapsamaktadır. İlk bölüm finansal piyasalar, onun alt piyasaları ve arasındaki farklarla ilgili temel bilgileri kapsamakta, ikinci bölüm Azerbaycan Cumhuriyetinin ekonomik altyapısı, güncel ekonomik durumu hakkında bilgiler vermekte, üçüncü bölüm ülke sermaye piyasasındaki kuruluşlarla ilgili konulara ve bugüne kadar yapılan projelere değinmektedir. Sonuç bölümü olan dördüncü bölümde de ülke sermaye piyasasının alt piyasaları verileri yıllara göre incelenmekte, ülkenin sermaye piyasasında kat ettiği mesafe değerlendirmemize konu olmaktadır.

One of the most important branches of today's economic areas is the financial market. The financial markets in Azerbaijan developed in the period of Azerbaijan People's Republic but after this short period of time the socialist governance was passed and it was away from the global financial markets in the process of being included in the Soviet Socialist Republican Union. Indeed, post-independence financial markets have entered the process of re-development and this process is still going on. The laws and regulations in the field of capital markets, capital market instruments, capital market activities and institutions that will supervise the activities have been started and the accepted laws are designed in accordance with the legislation of developed countries. Research shows that financial markets have a very significant contribution in the country's economy. For this reason, we have tried to evaluate the distance that the Azerbaijan Republic has taken in the capital market, which is one of the important sectors of financial markets, the points to be developed and the problems that arise as a market. Our work covers four parts. The first section provides basic information on financial markets, its sub-markets and the differences between them. The second part provides information on the economic infrastructure of Azerbaijan Republic, its current economic situation, and the third section deals with the issues related to institutions in the capital market of the country and the projects so far. At last, in the fourth section, which is the conclusion section, the country is examining the sub-markets of the capital market according to the years, and we are evaluating the distance that the country has attained in the capital market.
Keywords: Azerbaijan; Azerbaycan; Baku Fund Stock Exchange; Bakü Fon Borsası; Capital market; Economic conditions; Ekonomik durum; Financial futures; Financial Markets Supervisory Authority; Finansal piyasalar; Finansal Piyasaları Denetleme Otoritesi Capital Markets; Sermaye piyasası