Örgütlerde sosyal sorumluluk ve iş etiği - Nizamieva, Dilbar (My University, 2001)
Günümüzün karmaşık iş dünyasında yönetim paradigması ve insanların çalıştıkları örgütler hızla değişmektedir. Bütün bu değişimlerin altında işletmelerin nasıl ve hangi amaçlarla faaliyetlerini sürdürmeleri gerektiği ile ilgili değerlerin ön plana çıkması yatmaktadır. Günümüzde işletmelerin başarılı olmaları ve toplumdaki meşruluklarını ve dolayısıyla varlıklarını sürdürebilmeleri için, yüksek ekonomik performansa sahip olmaları artık yeterli değildir. Bunun yanısıra, faaliyetlerini sosyal sorumluluk anlayışına ve etik değerlere uygun olarak gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Sosyal sorumluluk burada, işletmeleri etik değerleri temel alarak, ekonomik ve yasal şartlar çerçevesinde örgüt içi ve örgüt dışı birey ve grupların beklentilerine uygun bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesine zorlayan sorumluluk duygusudur. Bu nedenle işletmeler sosyal sorumluluk anlayışını ve bireysel düzeyde iş etiğini, günlük faaliyetlerinin ve karar verme süreçlerinin ayrılmaz bir parçası haline getirmek, yani kurumsallaştırmak zorundadırlar. Bu çalışma birbirini tamamlayan iki temel amaca sahiptir. Birinci amaç, işletmelerde sosyal sorumluluk ve iş etiği söylevlerini belirleyen ve etkileyen faktörleri incelemek suretiyle bu kavramları daha sistematik biçimde açıklamaktır. İkinci olarak da, sosyal sorumluluk ve iş etiği anlayışlarının işletmenin günlük faaliyetlerine ve fonksiyonlarına entegre edilmesini sağlayacak yöntemleri ve süreçleri irdelemektir.

CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY AND BUSINESS ETHICS In today` s complex business world, the paradigm of work and the formal organisations within which people work are changing. Trends in organisations include less hierarchy, integrated structures, empowered employees, teams and teamwork, government-management partnership and myriad other changes. Underlying all these changes is a new emphasis on values regarding how and with which objectives organisations function. Among the critical organisational functions to which the values framework applies are corporate social responsibility and business ethics. Nowadays field of business management sees a basic shift in emphasis from discretionary social responsibility to imperative change in the managerial philosophy in order to maintain legitimacy within society. So managers are anxious to receive assistance with the mechanisms by which social responsibility discourse and business ethics can be integrated into their organisations. This study has two overlapping goals. First, it seeks to elaborate the more adequate conceptions of corporate social responsibility and business ethics by determining and describing major factors influencing these approaches. Second, this study intends to review current systems and procedures available to managers for integrating social responsibility and ethics into business.
Keywords: Genel yönetim; Örgütler; Yürütmenin yönetimi