Investıgatıon of the Phıllıps Curve for Azerbaıjan economy: 2006 – 2014 - Sofiyeva, Ofeliya (My University, 2017)
Phillips Eğrisi makro ekonomik politikayı analiz etmek icin ekonomik bir araç olarak önerildiğinden beri bir çok politikacı tarafından değişik amaçlarla kullanılmıştır. Bu araştırmadaki esas amacımız, Phillips Eğrisinin Azerbaycan ekonomisinde geçerliliğini tespit etmekti. Azerbaycan işsizlik verilerinin güvenilir olmaması nedeniyle, orijinal Phillis Eğrisi çalışmasından farklı olarak, bu çalışmada petrol dışı GSYİH ve enflasyon verileri kullanılmıştır. Çalışma 1/ 2006-04/ 2014 tarihleri arasındaki aylık verilerle yapılmıştır. Çalışma sonucunda, enflasyon ve petrol dışı GSYİH arasında kısa vadede geçerli olan pozitif ilişki tespit edilmiştir. İlişki GSYİH den enflasyona doğru gitmektedir. Yani, başlangıçta GSYİH deki artış enflasyondakı artışa neden oluyor. Daha sonra, uzun vadede bu ilişki negatif ilişkiye dönüşüyor ve GSYİH’deki artış enflasyon düşüşü ile sonuçlanıyor. Bu bulgular doğrultusunda, Phillps Eğrisi ilişkisinin Azerbaycan ekonomisinde kısa vadede geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Uzun vadede diğer etkenlerin baskın hale gelmesi Phillips Eğrisi ilişkisinin kaybolmasına neden oluyor.

Since Phillips curve was suggested as an economic tool to analyze macro-economic policy, a number of policymakers use this relationship for the different purposes. Our aim was to find the validity of the Phillips Curve relation for the Azerbaijan economy in the frame of this study. Since no reliable unemployment data is available for Azerbaijan economy, differently from the original Phillips curve, we used not growth leads to decrease in inflation. According to these findings, we can state that the Phillips Curve relation is a short run event in Azerbaijan economy. In the long term, other factors dominate and the Phillips Curve relation disappears.
Keywords: 2006 – 2014; Azerbaijan Economy; Azerbaycan; Azerbaycan ekonomisi Phillips Curve; Büyüme; Eflasyon; Ekonomi; Enflasyon; GDP growth; Inflation; Makroekonomi; Matematiksel modeller; Phillips Eğrisi; Tarih