The influence of institutionalization of ethics on job satisfaction and organizational justice - Kandemir, Ayşe Üstünoğlu (My University, 2010)
ETİĞİN KURUMSALLAŞMASININ İŞ TATMİNİNE VE ÖRGÜTSEL ADALETE OLAN ETKİSİ Bu çalışma, Ar-Ge firmalarındaki etiğin kurumsallaşma düzeyinin çalışanların iş tatminine ve örgütsel adalete olan etkisini araştırmaktadır. Önceki sınırlı sayıdaki çalışmalar, etiğin kurumsallaşmanın iş tatmini ve örgüte bağlılık gibi değişkenlerle ilişkisini özellikle pazarlama sektöründe incelemiştir. Bu çalışmada ise etiğin kurumsallaşması ilk kez örgütsel adalet değişkeni ile bir arada ve farklı bir sektörde incelenmiştir. Nicel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı ve kolayda örnekleme tekniğinin tercih edildiği bu çalışmada, 130 Ar-Ge çalışanı yer almıştır. Çalışmamızda etiğin kurumsallaşması, iş tatmini ve örgütsel adalet ölçekleri olmak üzere üç farklı ölçek kullanılmıştır. Sonuçlar, etiğin örtük kurumsallaşma boyutunun iş tatminini ve örgütsel adaletin tüm boyutlarını pozitif yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Ayrıca algılanan örgütsel adalet ile iş tatmini arasında da ilişki bulunmuştur. Üç değişken arasındaki ilişkiler, daha once yapılan çalışmalar çerçevesinde yorumlanmış ve nihayetinde gelecekteki çalışmalara ve pratiğe ilişkin önerilerde bulunulmuştur.

THE INFLUENCE OF INSTITUTIONALIZATION OF ETHICS ON JOB SATISFACTION AND ORGANIZATIONAL JUSTICE In our study, we investigate the influence of institutionalization of ethics on job satisfaction and organizational justice of some R&D professionals. The relationship between institutionalization of ethics and organizational outcomes such as job satisfaction and organizational commitment was examined in particularly marketing field in the previous limited studies. In this study, organizational justice was firstly examined as a dependent variable with ethics institutionalization in different sector. In our quantitative research we used a convenience sampling and 130 R&D professionals have joined our survey. We used three different scales namely; institutionalization of ethics, job satisfaction and organizational justice in this study. Results indicated that implicit ethics institutionalization influences all job satisfaction and organizational justice dimensions. Furthermore, a relationship between job satisfaction and organizational justice was found. Finally, the relationship between the three variables was evaluated around the previous studies’ findings and gave recommendations for the future studies.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; İş Tatmini