Davranışsal finans - Yörükoğlu, Ali (My University, 2007)
Ekonomi ve finans teorisinin büyük bölümü bireylerin rasyonel davrandıkları ve karar alma süreçlerinde mevcut tüm bilgileri dikkate aldıkları esasına dayanmaktadır. Bu çerçevede yıllar boyunca birçok ekonomi ve finans teorisi geliştirilmiş ve modeller üretilmiştir. Bununla birlikte, önemli sayıdaki araştırmada bireylerin sıkça rasyonel hareket etmedikleri, dolayısıyla finansal modellerin birçok durumda piyasaya uymadığı ortaya çıkmıştır. Bu noktada davranışsal finans gelişerek boşluğu doldurmuş ve insanların rasyonel değil “normal” kabul edilmesi gerektiğini, yatırımcıların, yatırım kararlarını alırken risk ve getiri dışında başka değişkenleri de gözettiklerini ve alınan kararların, faydayı maksimize eden değil, en iyi ihtimalle karar alıcının tatmin olduğu kararlar olduğu varsayımlarını geliştirmiştir. Davranışsal finansın, psikoloji ve insan davranışlarıyla ilgili diğer sosyal bilimlerin de desteği ile, etkin piyasalar hipotezinin yanında, mali piyasalardaki birçok anomalinin, piyasa balonlarının ve çöküşlerin anlaşılmasına önemli ölçüde ışık tutabileceğine inanılmaktadır.

A very big part of economy and finance policies are based on the assumption that people behave rationally and take into consideration all data during the process of decision making. So many economic and financial policies and models have been set up within this frame for many years. However, recent research has showed that people do not always behave in a rational way, therefore financial models do not fully reflect the real market. At this point, behavioral finance has filled in the gap by developing the assumptions which assume people are “normal” instead of “rational”, and which say that investors take into account not only risk and profit but also other variables to make decisions. These decisions not only maximize value but also seek to satisfy a decision maker in the best way possible. It is believed that behavioral finance, with the support of psychology and other social sciences related with human behaviour, will largely enlighten the hypothesis of effective markets as well as the anomalies in financial markets such as bubbles and collapses.
Keywords: Finans; Sermaye Piyasası