Ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutum ve fiziksel aktivite düzeylerinin incelenmesi - İbrahimli, Ramin (My University, 2019)
Bu çalışmada ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutum ve fiziksel aktivite düzeylerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Öğrencilerin beden eğitimi dersi tutumları 137,8 puanla olumlu düzeyde ve fiziksel aktivite düzeyleri de 28,8 puanla orta düzeyin üzerinde bulunmuştur.Öğrencilerin beden eğitimi dersine tutumları sınıflara göre anlamlı düzeyde farklılık gösterirken (p<0,05), fiziksel aktivite düzeyi sınıflara göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Diğer taraftan öğrencilerin beden eğitimi tutumları cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılık göstermezken (p>0,05), fiziksel aktivite düzeyi cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermektedir. Kız ve erkekler beden eğitimine karşı tutumları aynı iken kızların fiziksel aktivite düzeyi erkeklerden anlamlı derecede daha yüksektir. Öğrencilerin beden eğitimi dersinetutum ile fiziksel aktivite arasında pozitif yönlü %22,5 düzeyinde (r=0,225; p<0,000) anlamlı ilişki bulunmaktadır. Kız ve erkeklerde durum incelendiğinde ise kızlarda beden eğitimi dersine tutumları ile fiziksel aktivite arasında pozitif yönlü %22,5 düzeyinde (r=0,258; p<0,000), erkeklerde ise %19,9 düzeyinde (r=0,199; p<0,000) anlamlı ilişki bulunmaktadır. Beden eğitimi dersi tutum ve fiziksel aktivite düzeyleri yapılan spor türüne göre anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir (p<0,05). Yapmış olduğumuz çalışmanın sonucunda literatür ile uyumlu sonuçlar elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ile beden eğitimi ve spor derslerinin işleyişi ve öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerinin arttırılmasına yönelik çalışmalarda literatüre katkı sağlaması ve sonraki çalışmalara kaynak oluşturması bakımından önemli olacağı düşünülmektedir.

This study aimed to examine the attitudes and physical activity levels of secondary school students in relation to physical education and sports. Students‘ attitudes towards physical education were found to be positive with 137,8 points and physical activity levels were higher than the average level with 28,8 points. While the students' attitudes towards physical education class differed significantly from the classes (p <0.05), the level of physical activity did not differ significantly according to the classes (p> 0.05). On the other hand, students’ attitude towads physical education did not differ significantly based on gender (p> 0.05), whereas physical activity level showed a significant difference according to gender. While girls and boys have the same attitudes towards physicalducation, girls' physical activity level is significantly higher than that of boys. There was a significant relationship between students’ attitudes towards physical education course and physical activity at 22,5% (r = 0.225; p <0.000). When the situation for girls and boys was examined, a significant relationship was found between the girls and boys attitude towards physical education and physical activity in 22.5% (r = 0.258; p <0.000), and in 19.9% respectively (r = 0.199; p <0.000). Attitude towards physical education and physical activity levels differed significantly according to the sportstype (p <0.05). Based onthe results, findings were consistent with the literature. It is thought that this study will be important in terms of contributing to the literature on the physical activity levels of the students, physical education and sports lessons with the results obtained and providing a source for the subsequent studies.
Keywords: attitudes; Beden eğitimi; Education; Eğitim; fiziksel aktivite; Junior high school students; Middle school education; Ortaokul eğitimi; Ortaokul öğrencileri; ortaokul Physical Education; Physical activity; scondery school; spor; sports; tutum