Islatılmış derilerdeki enterobacteriaceae familyasına ait türlerin izolasyonu, tanımlanması ve farklı antibiyotiklere karşı duyarlılıklarının belirlenmesi - Yazıcı, Eda (My University, 2016)
ISLATILMIŞ DERİLERDEKİ ENTEROBACTERIACEAE FAMİLYASINA AİT TÜRLERIN İZOLASYONU, TANIMLANMASI VE FARKLI ANTİBIYOTİKLERE KARŞI DUYARLILIKLARININ BELİRLENMESİ Bu çalışmada, ıslatılmış koyun (n=5) ve sığır (n=10) deri örneklerinde Enterobactericeae familyasına ait bakteriler incelenmiştir. Deri örnekleri Tuzla-İstanbul Deri Organize Sanayi Bölgesi’ndeki farklı tabakhanelerden alınmıştır. Örneklerin pH değerleri (7.00-8.86;7.15-10.00) ve izolatların derilerde bulunma sıklıkları tespit edilmiştir. Islatılmış koyun derilerinden 7 cins (Citrobacter, Cronobacter, Enterobacter, Kluyvera, Morganella, Proteus ve Providencia) ve 9 farklı Enterobacteriaceae türü izole edilmiştir. Koyun derilerinden en fazla miktarda izole edilen tür Cronobacter sakazakii olmuştur. Islatılmış sığır derilerinden ise 7 cins (Citrobacter, Cronobacter, Ewingella, Kluyvera, Morganella, Providencia ve Serratia) ve 9 farklı Enterobacteriaceae türü izole edilmiştir. En fazla sayıda izole edilen tür ise Serratia marcescens olmuştur. Citrobacter koseri, Cronobacter sakazakii, Kluyvera intermedia, Morganella morganii ve Providencia rettgerii hem koyun hem de sığır derilerinden izole edilmişlerdir. İzolatların 24 farklı antibiyotiğe karşı dirençleri disk difüzyon yöntemiyle saptanmıştır. Koyun derisinden elde edilen izolatların yarısından fazlası Sefalotin’e (%67), Ampisilin’e (%78), Siprofloksasin (%56) ve Seftriakson’a (%56), Amoksisilin/ Klavulanik asit’e (%56), Streptomisin’e (%67) ve Aztreonam’a (%89) dirençli olarak tespit edilmişlerdir. İzolatların Aztreonam ve Ampisilin’e dirençleri yüksek oranda bulunmuştur. İzolatların yarısından azı Tobramisin (%11), Meropenem (%11), Sülfametoksazol/ Trimetoprim (%11), Kanamisin (%11), Imipenem (%11), Sefoksitin (%22), Ampisilin/ sulbaktam (%22), Seftazidim (%45), Nalidiksik asit (%45), Kloramfenikol (%45), Sefuroksim sodyum (%33), Tetrasiklin (%33) ve Piperasilin/ Tazobaktam’a (%33) dirençli bulunmuşlardır. Sığır derisinden elde edilen izolatların yarısından fazlası Aztreonam’a (%78), Ampisilin’e (%67), Amoksisilin/ Klavulanik asit (%56) ve Seftriakson’a (%56) dirençli bulunmuşlardır. İzolatların yarısından azı ise Kloramfenikol (%33), Sefoksitin (%22), Ampisilin/ sulbaktam (%22), Seftazidim (%33), Sefalotin (%33), Tetrasiklin (%45), Sefuroksim sodyum (%45), Streptomisin (%45), Piperasilin/ Tazobaktam (%22), Nalidiksik asit (%33), Kanamisin (%11) ve Siproflaksasin’e (%22) dirençli olarak tespit edilmişlerdir. Koyun derisinden izole edilen tüm izolatlar Gentamisin, Ofloksasin ve Norfloksasin’e karşı %100 duyarlı; Sığır derisinden izole edilen tüm izolatlar ise Tobramisin, Gentamisin, Ofloksasin, Norfloksasin, Sülfametoksazol/ Trimetoprim ve Meropenem’e %100 duyarlı bulunmuştur. Sonuç olarak ıslatma işleminde kullanılan antimikrobiyal maddelerin derilerde bulunan antibiyotiklere dirençli Enterobactericeae familyasına ait bakteri türlerini tamamen öldüremediği saptanmıştır.

ISOLATION AND IDENTIFICATION OF BACTERIAL SPECIES BELONGING TO THE FAMILY ENTEROBACTERIACEAE FROM SOAKED HIDES AND SKIN SAMPLES AND DETERMINATION OF THEIR ANTIBIOTIC SUSCEPTIBILITY In this study, the bacterial species which belong to the family Enterobacteriaceae on soaked sheep skins (n=5) and cattle hides (n=10), which were provided from different tanneries in Istanbul Leather Organized Tannery Region, were examined. The pH values of the samples (7.00-8.86; 7.15-10.00) and the frequency of the isolates on the soaked hide and skin samples were determined. Nine different bacterial species which belong to seven genera (Citrobacter, Cronobacter, Enterobacter, Kluyvera, Morganella, Proteus and Providencia) were isolated from the soaked skin samples. The most common bacterial isolate obtained from the skins was Cronobacter sakazakii. Nine different bacterial species which belong to seven genera (Citrobacter, Cronobacter, Ewingella, Kluyvera, Morganella, Providencia and Serratia) were isolated from the soaked hide samples. Serratia marcescens was the most common bacterial isolate obtained from the hides. Citrobacter koseri, Cronobacter sakazakii, Kluyvera intermedia, Morganella morganii and Providencia rettgerii were isolated from both hides and skins. Antibiotic resistances of all isolates to twenty-four (24) different antibiotics were determined using disc diffusion method. More than half of the isolates obtained from the skin samples were resistant to Cephalothin (%67), Ampicillin (%78), Ciprofloxacin (%56), Ceftriaxone (%56), Amoxycillin/ Clavulanate (%56), Streptomycin (%67), and Aztreonam (%89). Resistance of the isolates to Aztreonam and Ampicillin was found to be high. Less than half of the isolates were resistant to Tobramicin (%11), Meropenem (%11), Trimethoprim/ Sulfamethoxazole (%11), Kanamycin (%11), Imipenem (%11), Cefoxitin (%22), Ampicillin/ Sulbactam (%22), Ceftazidime (%45), Nalidixic acid (%45), Chloramphenicol (%45), Sefuroxime sodium (%33), Tetracycline (%33) and Piperacillin/ Tazobactam (%33). Although more than half of the isolates obtained from the hide samples were resistant to Aztreonam (%78), Ampicillin (%67), Amoxycillin/ Clavulanate (%56) and Ceftriaxone (%56), less than half of the isolates were resistant to Chloramphenicol (%33), Cefoxitin (%22), Ampicillin/ Sulbactam (%22), Ceftazidime (%33), Cephalothin (%33), Tetracycline (%45), Sefuroxime sodium (%45), Streptomycin (%45), Piperacillin/ Tazobactam (%22), Nalidixic acid (%33), Kanamycin (%11) and Ciprofloxacin (%22). All isolates obtained from the sheep skins were susceptible to Gentamicin (%100), Ofloxacin (%100) and Norfloxacin (%100). All isolates obtained from the hides were susceptible to Tobramicin (%100), Gentamicin (%100), Ofloxacin (%100), Norfloxacin (%100), Trimethoprim/ Sulfamethoxazole (%100) and Meropenem (%100). As a result, it was determined that the antimicrobial agents used in the soaking process did not completely kill the bacterial species of the family Enterobacteriaceae which are resistant to the antibiotics.
Keywords: Biyoloji