Psikolojik danışmanlarda şefkat yorgunluğu ölçeğinin geliştirilmesi - ÜMMET, DURMUŞ (My University, 2023)
Bu araştırmanın amacı ruh sağlığı alanında çalışan psikolojik danışmanların şefkat yorgunluğu düzeyini ölçmek üzere bir ölçme aracı geliştirmektir. Araştırmanın çalışma grubunu toplam 725 (518 kadın ve 207 erkek) psikolojik danışman oluşturmaktadır. Araştırmada açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, ölçüt bağıntılı geçerliği, Cronbach alfa iç tutarlık değeri ve madde analizi hesaplanarak ölçeğin psikometrik özellikleri ortaya konmuştur. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda toplam varyansın %53’ünü açıklayan 21 maddelik dört boyutlu bir ölçek elde edilmiştir. Ölçek faktör yükleri .504 ile .781 arasında değişmektedir. Ölçeğin dört boyutlu yapısı farklı bir örneklem grubu üzerinde doğrulayıcı faktör analizi yapılarak test edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda model ile veri arasında uyumun kabul edilebilir düzeyde olduğu saptanmıştır (χ2=315.43, p=.000, sd=181, χ2/sd=1.74, CFI=.91, TLI=.90, SRMR=.05, RMSEA=.06). Ölçeğin madde tahmin değerleri ise .39 ile .80 arasında değişmektedir. Bunun dışında, farklı bir örneklem ile yapılan ölçüt bağıntılı geçerlik çalışmasında da istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Güvenirlik analizleri kapsamında yapılan analizlerde ölçeğin geneli için Cronbach alfa iç tutarlık katsayısı .890 ve Guttman katsayısı .872 olarak hesaplanmıştır. Alt boyutlar için ise Cronbach alfa iç tutarlık değeri .683 ile .836 arasında değerler almıştır. Benzer şekilde alt boyutlar için Guttman katsayısı da .612 ile .837 arasında değişmektedir. Ölçeğe ilişkin madde toplam korelasyon değerleri hesaplandığında .374 ile .701 arasında değerler olduğu belirlenmiştir. Tüm bu bulgular, Psikolojik Danışmanlarda Şefkat Yorgunluğu Ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu kanıtlar niteliktedir. Araştırmada elde edilen sonuçlar alanyazında yer alan araştırmalar dikkate alınarak tartışılmış ve yorumlanmıştır.

The purpose of this research is to develop a measurement tool to measure the compassion fatigue level of psychological counselors working in the field of mental health. The study group of the research consists of a total of 725 (518 female and 207 male) psychological counselors. In the study, psychometric properties of the scale were revealed by calculating exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, criterion-related validity, Cronbach's alpha internal consistency value and item analysis. As a result of the exploratory factor analysis, a 21-item four-dimensional scale was obtained that explained 53% of the total variance. Scale factor loads range between .504 and .781. The four-dimensional structure of the scale was tested by performing confirmatory factor analysis on a different sample group. As a result of the analysis, it was determined that the fit between the model and the data was at an acceptable level (χ2= 315.43, p= .000, sd= 181, χ2/sd= 1.74, CFI= .91, TLI= .90, SRMR= .05, RMSEA= .06). Item estimation values of the scale range between .39 and .80. In addition, statistically significant relationships were found in the criterion-related validity study conducted with a different sample. In the analyzes performed within the scope of reliability analyzes, the Cronbach alpha internal consistency coefficient for the overall scale was calculated as .890 and the Guttman coefficient as .872. For the sub-dimensions, Cronbach's alpha internal consistency values ranged from .683 to .836. Similarly, Guttman coefficient for the sub-dimensions varies between .612 and .837. When the item-total correlation values for the scale were calculated, it was determined that there were values between .374 and .701. All these findings prove that the Compassion Fatigue Scale in Psychological Counselors is a valid and reliable measurement tool. The results obtained in the research were discussed and interpreted taking into account the studies in the literature.
Development of compassion fatigue scale in psychological counselors
Keywords: Education; Psychological counselors; Compassion fatigue; Compassion Fatigue Scale; Eğitim; Psikolojik danışman; Şefkat yorgunluğu; Şefkat yorgunluğu ölçeği