Deniz dibi tarama malzemesi, kömür uçucu külü ve atık döküm kumunun hafif agrega_x000D_ olarak geri kazanımı _x000D_ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Günümüzde, yüksek miktardaki deniz dibi tarama malzemesinin (DTM) diğer endüstriyel atıklarla birliktesürdürülebilir çevresel yönetimi Türkiye genelinde ortak bir sorundur. DTM ve atıkların denizeboşaltım/bertaraf yerine yapay hafif (kaba) agrega (YHA) üretiminde hammadde olarak faydalıkullanımı/geri kazanımı, döngüsel ekonomi kapsamında önemli çevresel kazanç sağlayacaktır. Buçalışmada, DTM, kömür uçucu külü ve atık döküm kumu kullanılarak YHA üretimi araştırılmıştır.Hammaddelerin üç farklı karışımı pelletleme diskinde granüle edilmiş, 105ºC’de kurutulmuş ve kül fırınında1100, 1150, 1170, 1180 ve 1190°C’de 5-10°C/min ısıtma hızı ve 10-20 min sinterleme süresindesinterlenmiştir. Sinterlenen YHA’lar fiziksel, mekanik, mikroyapısal, mineralojik ve sızma özellikleriaçısından analiz edilmiştir. 1190°C sinterleme sıcaklığı, 5°C/min ısıtma hızı ve 20 min sinterleme süresindeüretilen YHA’lar daha iyi agrega özelliklerine neden olmuştur. Ayrıca, bu agregaların sızma (liç) testisonuçlarına göre; eluat ve original atık parametrelerinin, sinterleme prosesinde silika matriksine hapsolmasınedeni ile III. Sınıf (İnert Atık) düzenli depolama tesisi limit değerlerinin altında olduğu; böylece, yapısektöründe kullanım için çevresel risk teşkil etmediği görülmüştür.

Nowadays, sustainable environmental management of high quantities of marine dredged material (DM)_x000D_ together with other industrial wastes is a common problem across Turkey. The beneficial use/recovery of_x000D_ DM and wastes in the production of lightweight aggregate (LWA) instead of dumping at sea/disposal will_x000D_ provide substantial environmental savings in terms of circular economy. In this study, the production of_x000D_ LWA by using marine DM, coal fly ash and waste foundry sand were investigated. Three different mixtures_x000D_ of raw materials were granulated in pelletizing disc, dried at 105°C and sintered in muffle furnace at 1100,_x000D_ 1150, 1170, 1180 and 1190°C with 5-10°C/min heating rates and 10-20 min sintering period. Sintered LWAs_x000D_ were analyzed in terms of physical, mechanical, microstructural, mineralogical and leaching properties._x000D_ LWA produced at 1190°C sintering temperature, 5°C/min heating rate and 20 min sintering period resulted_x000D_ in better aggregate properties. Furthermore, according to the leaching test results; it is observed that the_x000D_ parameters of the eluate and original waste were lower than the Class III (inert waste) landfilling limit values_x000D_ due to the entrapment of those into the silicate matrix in sintering process; thus, causing no environmental_x000D_ risk to be used at construction sector.
Recycling of marine dredged materials, coal fly ash and waste foundry sand as lightweight aggregates