Kendin yap (DIY) kültürünün film yapımına etkisi - Belgesay, Merve Çaşkurlu (My University, 2020)
KENDİN YAP (DIY*) KÜLTÜRÜNÜN FİLM YAPIMINA ETKİSİBu tez, kurumsal ve endüstriyel standartlardan ayrışan yaygın, yaratıcı, bağımsız, özgün vedemokratik bir pratik olarak Kendin Yap (DIY) üzerine temellenir. Yeni internetplatformları, yazılımlar, mobil uygulamalar gibi özellikle 2000’lerden bugüne kadarkiteknolojik gelişmeler ile film yapımcıları, sanatçılar ve tüm alanlardan yaratıcılar büyükendüstrilere karşı durabilmek için önemli fırsatlar elde ettiler. Bu teknolojiler, üreticilerinherhangi bir dış yardım almaksızın yüksek nitelikli ve düşük bütçeli işler yaratmalarınaimkan sağladı.Bu araştırmada film yapımında DIY modeli incelenmiştir. Teknolojinin DIY film yapımınınasıl değiştirdiği, kentsel mekandaki değişim ve karşı kültürün bu pratiği nasıl etkilediği, vebunlarla bağlantılı olarak DIY pratiğinin sosyal bağlamı, özgürleştirici ve demokratikleştiricipotansiyeline odaklanılmaktadır. Tezde DIY film yapımının 21. yüzyıldaki dinamikleri,eğitim, fonlama, üretim, dağıtım ve tüketim aşamalarını içeren film yapımının temel süreçleriüzerinden analiz edilir ve geleneksel film yapımı ile karşılaştırılır.Araştırmanın bulguları, DIY pratiğinde dünya çapında tanınan San Francisco KörfezBölgesi’ndeki film yapımcıları, sanatçılar, akademisyenler, teorisyenler ve küratörler ileyapılan derinlemesine görüşmeler üzerinden karşılaştırmalar yapılarak tartışıldı vedeğerlendirildi.Pratiğe dayalı DIY konseptini analiz edebilmek için sosyal hedefli bir bağımsız proje ve birDIY belgesel video üretildi. Dijital çağda tamamen bağımsız bir film yapımının temelsüreçleri bu videonun yapım sürecinde deneyimlendi.

THE IMPACT OF DIY* CULTURE IN FILMMAKINGThis thesis is based on DIY (Do It Yourself), a widespread, creative, independent, authentic,and democratic practice that is separated from corporate affairs and industrial standards. Withthe advancements in technology in the last decades, such as new internet platforms,softwares, mobile applications; filmmakers, artists, and creators from all fields have hadimportant opportunities to stand up to the big industries. These technologies allowedproducers to create high quality and low budget works without any external assistance.The DIY model in filmmaking is investigated in this thesis. It is focused on how technologyhas changed DIY filmmaking, how changes in urban space and counter-culture affect thispractice, in conjunction with social context, emancipatory and democratizing potential of theDIY practice. The dynamics of DIY filmmaking in the 21st century are analyzed throughbasic processes of filmmaking including education, funding, production, distribution,consumption, and they are compared with conventional filmmaking.The findings of the research were discussed and evaluated by in-depth interviews made withfilmmakers, artists, academics, theorists, and curators in the San Francisco Bay Area, whichis recognized worldwide in the field of the DIY practice.In order to analyze the practice-based DIY concept, a socially engaged DIY project and adocumentary video have been produced. The basic processes of self-reliant filmmaking inthe digital age were experienced while producing this video.
Keywords: Belgesel DIY; Documentary; Film; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Kendin Yap; Kentsel; Motion pictures and television; Sinema ve televizyon; Technology; Teknoloji; Urban; Video