Venezuela ekonomisinde yaşanan gelişmelerin Hollanda hastalığı bağlamında incelenmesi - Alkan, Selin (My University, 2019)
Doğal kaynak zengini ülkelerde; kaynak ihracatından elde edilen gelirlerin, reel döviz kurunda ve imalat sektöründe yarattığı olumsuz etkiler Hollanda Hastalığı teorisi ile açıklanmaktadır. Doğal kaynak keşfi veya küresel kaynak fiyatlarındaki beklenmedik artışlar sonucunda döviz girişinin artması, yerli para biriminin değerlenmesine yol açarak imalat sektörünün rekabet gücünü zayıflatmaktadır. Çalışmada; ihracat gelirlerinin %99’u petrol gelirlerinden oluşan Venezuela’da, 1998-2018 yılları arasında yaşanan gelişmeler Hollanda Hastalığı bağlamında incelenmiştir. 1998 yılı sonrasında artmaya başlayan petrol fiyatları, Venezuela’nın petrol bağımlılığını arttırmış ve sanayisizleşme sürecini tetiklemiştir. Analiz sonucunda Venezuela’da Hollanda Hastalığı’nın varlığı tespit edilmiştir. Uygulanan ekonomi politikalarının Hollanda Hastalığı’nı daha fazla derinleştirdiği sonucuna varılmıştır.

In countries with rich natural resources, the negative effects of income, which is generated from resource exports, on the real exchange rate and manufacturing sector are explained by the Dutch Disease theory. The large inflow of the foreign exchange, as a result of discovery of natural resources or unexpected increases in global resource prices, weakens the competitiveness of the manufacturing sector by leading to the appreciation of the domestic currency. In the study, the developments in Venezuela, where 99% of export revenues consist of oil revenues, between 1998 and 2018 have been investigated in the context of Dutch Disease. Oil prices, which started to climb after 1998, have increased the oil dependency in Venezuela and triggered the de-industrialization process. As a result of the analysis, the presence of Dutch disease in Venezuela has been determined. It is concluded that the implemented economic policies have deepened the Dutch Disease further.
Keywords: De-industrialization; Doğal Kaynaklar; Dutch Disease; Economics; Ekonomi; Finance; Hollanda Hastalığı; İmalat Sektörü; Maliye; Manufacturing Sector; Natural Resources; Sanayisizleşme Venezuela; Venezuela